Снимка: © Getty Images

Европейската комисия подписа договор с фармацевтичната компания Gilead за доставка на медикамента ремдесивир в борбата срещу Covid-19. Това обявиха от ЕК в специално съобщение до медиите, като уточниха, че контрактът е бил сключен на 28 юли.

Ремдесивир - или Veklury, каквото е търговското му наименование, е първото лекарство, разрешено на равнище Европейски съюз за лечение на коронавирус. То ще е на разположение на държавите членки, както и на Обединеното кралство, от началото на август, като ЕК ще координира доставките за удовлетворяване на непосредствените нужди на страните.

От Инструмента на Комисията за спешна подкрепа ще бъдат отпуснати 63 милиона евро, с които ще се финансира договорът. По този начин ще се осигури лечение за близо 30 000 пациенти с тежки симптоми на Covid-19. „Това ще помогне за покриване на текущите нужди през следващите няколко месеца, като същевременно се гарантира справедливо разпределение на равнище ЕС въз основа на коефициент на разпределение и като се вземат предвид препоръките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията“, съобщиха от ЕК.

Комисията подготвя и съвместна процедура за възлагане на обществена поръчка за допълнителни доставки на лекарството, които се очаква да покрият допълнителните нужди след октомври.

„През последните седмици Комисията работи неуморно с Gilead за постигането на споразумение, с което да се гарантира, че ЕС ще получи запаси от първото разрешено лекарство срещу Covid-19“, каза комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кариакиду.

„Вчера, по-малко от месец след разрешаването на ремдесивир, бе подписан договор, който ще позволи лекарството да бъде доставяно за хиляди пациенти от началото на август. Комисията не пести усилия да осигури достъп до безопасни и ефикасни лечения и оказва подкрепа за разработването на ваксини срещу коронавирус. Подписаното вчера споразумение е поредна важна стъпка в борбата ни с болестта“, допълни тя.

На 3 юли ремдесивир стана първото лекарство, получило разрешение за търговия при определени условия. Това разрешение улеснява достъпа на ранен етап до лекарства при извънредни ситуации, свързани с общественото здраве, като настоящата пандемия. Медикаментът е препарат за лечение на коронавирус за възрастни и юноши на възраст над 12 години, които страдат от пневмония и се нуждаят от допълнителен кислород.

Заявлението за разрешение за търговия беше подадено до Европейската агенция по лекарствата (EMA) на 8 юни. Препоръката на ЕМА беше одобрена от държавите членки в рамките на Постоянния комитет по лекарствените продукти за хуманна употреба. Въпреки че е получило разрешение в ЕС, лекарството продължава да бъде наблюдавано, за да се гарантира неговата безопасност.

Като част от условията, които трябва да бъдат изпълнени, Gilead бяха приканени също така до декември 2020 г. да представят на ЕМА окончателните доклади от проучванията на ремдесивир, за да премине от разрешение за търговия при определени условия към пълно разрешение. Очаква се до август 2020 г. да бъдат предоставени допълнителни данни за ефективността и безопасността на лекарството, за да бъде завършен този процес.

Ефективността нa ремдесивир при инфекция с новия коронавирус беше показана в изследване, проведено от Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания върху 1063 пациенти. Според резултатите от изследването, публикувани в New England Journal of Medicine, лекарството снижава средното времетраене на възстановяването на пациентите от 15 на 11 дни при десетдневен терапевтичен курс. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония