Снимка: © Getty Images

Антивирусното лекарство на Gilead Ремдесивир беше първият медикамент, който показа, че има ефект върху Covid-19. Затова лекари, политици и инвеститори от цял свят се интересуваха от един ключов въпрос: каква ще бъде цената на терапията?

Отговорът на фармацевтичната компания вече е готов: държавите от развития свят (включително американската здравноосигурителна програма Medicaid) ще плащат 2340 долара за петдневен курс на лечение с препарата (общо 6 флакона).

Американските частни застрахователни дружества ще бъдат таксувани с 33% надценка - до 3120 долара.

Страните от развиващия се свят ще получат лекарството на доста по-ниски цени чрез производството на генерични медикаменти, които Gilead ще лицензира.

"Влагаме много време и сериозно внимание в обсъждането на въпроса относно ценообразуването на лекарството. Тази цена е значително по-ниска от стойността, която медикаментът носи на пациентите и на обществото. За мен няма съмнение по тази тема", казва Даниел О'Дей, главен изпълнителен директор на Gilead, пред медицинското издание STAT.

Ефективността нa Ремдесивир при инфекция с новия коронавирус беше показана в изследване, проведено от Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания върху 1063 пациенти. Според резултатите от изследването, публикувани в New England Journal of Medicine, лекарството снижава средното времетраене на възстановяването на пациентите от 15 на 11 дни при десетдневен терапевтичен курс.

Смъртността при пациентите, лекувани с Ремдесивир, е 7,1% спрямо 11,9% в групата, на която е изписвано плацебо, показва анализът. Разликата все пак не е толкова голяма, за да бъде приета за статистически значима.

В друго изследване, проведено сред пациенти с малко по-лека форма на заболяването, Ремдесивир е показал, че помага за по-бързо възстановяване при 5-дневен курс на терапията, но резултатите не са толкова добри при 10-дневното лечение.

През май 2020 г. американската САЩ официално започва лечение с ремдесивир на болните от Covid-19 разреши използването на Remdesivir само при спешни случаи на пациенти с тежка форма на Covid-19. Разрешението е временно и може да бъде прекратено, а занапред ще трябва да се премине през процедурата по официално одобрение за масово ползване в болниците в САЩ.

В Европа на 26 юни комисията по хуманна медицина към Европейската агенция по лекарствата публикува препоръка за издаване на условно разрешение за маркетиране на Veklury / remdesivir за лечението на възрастни и подрастващи над 12 г. с пневмония, които имат нужда от допълнителен кислород. Агенцията продължава да следи напредъка от изследванията на Ремдесивир, за да прецени бъдещите си действия.

Прекалено висока или прекалено ниска е цената?

STAT цитират анализ на Института за клиничен и икономически преглед (неправителствена организация, която се занимава с изчисляване на цените на лекарствата в САЩ) който дава два основни показателя: възстановяване на производствените разходи и "ефективност на разходите".

Първият показател при Ремдесивир стига до максимум 1600 долара за 10-дневен курс на лечение, като се имат предвид средствата, вложени в разработката на медикамента от Gilead, разходите за масово производство и снабдяване, и сравнението с първите готови генерични продукти.


"Виновен съм, че оцелях": Пациентът със седемцифрена сметка за лечение


Вторият показател - ефективност на разходите (т.е. оценка според ползите и разходите за здравната система) - показва, че Ремдесивир би могъл да се продава и на доста по-висока цена между 4580 и 5080 долара.

В същото време, Институтът обръща внимание на последните изследвания във Великобритания, които показаха Дексаметазон: Лекарството, което може да спаси живот при Covid-19 , който е доста по-евтин медикамент и отдавна е в масово производство. Анализът на последните данни дава основание на анализаторите да сметнат, че "справедливата цена" на Ремдесивир би могла да бъде около 2520 долара.

Главният изпълнителен директор на Gilead коментира, че ползата от Ремдесивир е много по-висока от тези изчисления, като посочва, че потенциалното съкращаване на престоя на един пациент в болница спестява доста от здравноосигурителните разходи. Анализът му в Америка показва, че терапията с медикамента може да спести по 12 000 долара на пациент.

"Не съществува наръчник по ценообразуване на лекарствата по време на пандемия. При нормални обстоятелства щяхме да оценим лекарството според ползата му. Но не се намираме в нормални обстоятелства. Това е извънредна глобална ситуация", казва Даниел О'Дей.

Той посочва, че цената е определена чрез изчисляване на достъпното ниво за развитите страни с най-ниска покупателна способност, след което е поставена единна цена за всички останали държави.


САЩ забрани хидроксихлорохин за лечение на пациенти с коронавирус

Дексаметазон: Лекарството, което може да спаси живот при Covid-19


От Gilead посочват, че по-голямата част от разходите за снабдяването с лекарството ще се поеме от частните застрахователи и държавните системи за здравеопазване.

Решението на фармацевтичната компания се разминава с предварителните оценки на някои анализато от инвестиционни фондове. SVB Leerink например прогнозираха, че годишните продажби от Ремдесивир ще достигнат 6,7 млрд. долара през 2021 г., като предполагаха, че цената на един терапевтичен курс ще е 5000 долара в САЩ, 4000 долара в Европа и 2000 долара в други пазари.

Въпреки всичко О'Дей от Gilead защитава по-ниската цена, като казва, че "това е правилното решение за пациентите ни, това е правилното решение за Gilead и е правилното решение за инвеститорите".

Компанията продължава да провежда допълнителни изследвания върху ефектите от Ремдесивир във варианта му за интравенозно приложение. Отделно се работи по различна версия на медикамента, която ще може да се вдишва в дробовете и ще получи собствена цена. Gilead оценява годишните си инвестиции в разработването на лекарството на 1 млрд. долара за цялата 2020 г.


Колко струва болничното лечение на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин