Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) официално даде своето одобрение за използването на лекарството редесивир лечение на тежките случаи на Covid-19.

Наскоро американската биотехнологична компания Gilead Sciences съобщи за положителни индикации при използване на медикамента върху 53 души в САЩ. След като са били третирани с него в продължение на 10 дни 68% от пациентите са подобрили състоянието си, а 17 от 30-те души, подложени по-рано на механична вентилация, вече не са имали нужда от нея. Почти половината от изследваните са били изписани, а 13% са починали. 

Лекарството атакува генома на вируса и не му позволява да се репликира. Първоначално то е било разработено като лечение за вирусното заболяване ебола и вируса "Марбург". Оказва се обаче, че показва антивирусни действия и срещу други иРНК вируси като респираторните заболяния. 

Главният изследовател, който стои зад клиничните тестове – д-р Андре Калил, сподели пред CNN в сряда, че лекарството „не е краят на историята“, що се отнася до лечението на коронавируса.

„Имаме още работа. Търсим други терапии. Това изследване ще продължи“, беше ясният му отговор. Допълни, че скъсяването на престоя в болниците е важно, тъй като колкото по-дълго остане даден пациент там, толкова по-висок риск има от влошаване на състоянието му. Това важи в особена степен за хора, нуждаещи се от респираторни грижи.

Gilead ще дари 1.5 милиона флакона с медикамента, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Даниъл О'Дей.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

РЕМДЕСИВИР И ОБНАДЕЖДАВАЩИТЕ ЗНАЦИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети