Снимка: © Unsplash

Близо 685 000 лв. са плащанията, които болниците в цялата страна са заявили за лечението на хоспитализирани пациенти с коронавирусна инфекция от 1 март до 24 май. Това става ясно от справка на Националната здравноосигурителна каса, публикувана в петък. Общо 1087 души са преминали през болнична терапия за Covid-19 в този период. 

105 пациенти по клинични процедури 03 и 04 (т.е. тежко болни хора) са лекувани от 1 април до 24 май. Заявените суми за тяхното лечение от болниците към НЗОК са на стойност 203 850 лв. 

Грижите за карантинирани пациенти в лечебни заведения по заповед на директорите на местните РЗИ са на обща стойност 345 832,80 лв. За целия период на справката те са били общо 613 души. 

Най-големи са сумите, заявени от болниците в София, където бяха отчетени най-много болни от коронавирусна инфекция. Общо 443 от хората с положителна проба за Covid-19 са постъпили в столичните лечебни заведения, а 496 са поставените под болнична карантина. За последните два месеца в града са лекувани 37 души с усложнения от новия коронавирус. Цената за тяхната терапия е остойностена на 93 770 лв. 

На второ място по натовареност са били болниците в Пловдив, през които са преминали 117 пациенти за лечение - включително от съседни населени места. 30 от хоспитализираните през последните два месеца при тях са били с усложнения. Общо 71 700 лв. са заявени по техните клинични пътеки. 

Следващите по натовареност са болничните заведения в Ямбол и Сливен (при тях са лекувани по 67 души, като сметката за терапията им е изчислена около 43 000 лв.). 

До момента НЗОК е платила сумите за месец март и април 2020 г. През юни се очаква да се изплатят и средствата за последния месец на епидемията. Регионалните каси правят проверките по документи на отчетените случаи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?