Снимка: © Unsplash

САЩ отказа да одобри лекарството хидроксихлорохин за лечение на Covid-19 с оглед на все по-големия брой доказателства, че медикаментът може да предизвика сериозни странични ефекти.

Основният регулатор – Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA), съобщи, че хидроксихлорохинът, който по принцип се използва за терапия срещу малария, както и хлорохинът, не са ефективни при лечение на коронавирусна инфекция. От агенцията добавиха, че недоказаните ползи от медикаментите „не надвишават познатите потенциални рискове“.

Американският президент Доналд Тръмп, който преди време съобщи, че Въпреки предупрежденията на учените: Тръмп използва хидроксихлорохин като предпазна мярка срещу Covid-19, отправи критики към FDA след окончателното решение.

„Взех го и се почувствах добре. Не знам дали е имало ефект, но определено не ми навреди“, съобщи президентът, цитиран от The Guardian.

Добави, че е имало „страхотни доклади“ за медикамента от Франция, Испания и други страни, без обаче да предложи валидни доказателства или да даде допълнителни обяснения. Освен това Франция е една от държавите, които официално забраниха използването на лекарството при лечение на пациенти с Covid-19.

Хидроксихлорохинът повишава риска от смърт, показа мащабно проучване на хидроксихлорохина предизвика множество противоречия. Резултатите показаха, че медикаментът повишава риска от смърт и усложнява сърдечните проблеми. Бяха изследвани над 96 хиляди пациенти, страдащи от новия коронавирус по целия свят, като 15 хиляди от тях са били лекувани с хидроксихлорохин или хлорохин (със или без добавен антибиотик като азитромицин).

Един от шест души, приел медикамента, е починал, докато това важи за един на петима, вземащи хлорохин в комбинация с антибиотик. Комбинацията хидроксихлорохин и антибиотик е довела до смъртта на един от четирима пациенти. Процентът на смъртност сред заболелите, които не са се подложили на лечение с нито един от медикаментите е 1 от 11.

В резултат на това Световната здравна организация спря клиничните тестове на лекарствата, а Хидроксихлорохинът повишава риска от смърт? 120 учени оспориха изследването до главния редактор на медицинското списание The Lancet. Именно то публикува проучването, а критиците съобщиха, че някои от резултатите не отговарят на данните, дадени от здравните власти.


Хидроксихлорохинът повишава риска от смърт? 120 учени оспориха изследването

Въпреки предупрежденията на учените: Тръмп използва хидроксихлорохин


Сега FDA направи още едно изявление, в което предупреди лекари да не предписват хидроксихлорохин в комбинация с ремдесивир – единственото лекарство, за което към момента има данни, че помага на пациентите в борбата с Covid-19. Агенцията съобщи, че антималарийният медикамент може да намали ефективността на ремдесивир. През май FDA одобри последния за спешна употреба.

Първоначално същото важеше и за хидроксихлорохина и хлорохина, които получиха „зелена светлина“ от агенцията в края на март, когато правителството на САЩ прие 30 милиона дози, дарени от два чужди производителя. Голяма част от тях бяха доставени на американските болници и те ги използваха за клинични тестове.

Рисковете от сърдечни проблеми, понижаване на кръвното налягане и увреждане на мускулите и нервите обаче са прекалено много. FDA съобщи в понеделник, че е получила близо 390 оплаквания във връзка с усложнения, предизвикани от медикамента. Над 100 от тях са били свързани със сериозни проблеми със сърцето.

Всичко това означава, че доставките на лекарството от страна на американското правителство към местните здравни власти се прекратява. Хидроксихлорохинът може да бъде използван за други цели, по преценка на FDA, но не и за лечение на Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България