Снимка: © Unsplash

Хидроксихлорохин – лекарството против малария, което Доналд Тръмп приема с цел да се предпази от Covid-19, не показа обнадеждаващи знаци за противодействие на новия коронавирус в последното проучване.

Резултатите, публикувани онлайн в медицинското списание The Lancet, сочат за нарастващ брой на смъртните случаи на заразени, приемащи медикамента без минаването му през клинични тестове.

Авторите на проучването са изследвали 96 хиляди пациенти в 671 болници на шест континента, лекуващи се с хидроксихлорохин или хлорохин (по-старата му версия), със или без добавен антибиотик (като азитромицин). Изследването обхваща периода 20 декември 2019 – 14 април 2020 г. и установява, че процентът на смъртността сред групите, приемащи лекарствата, е по-висок в сравнение с групи пациенти, които не ги вземат като медикамент.

Един от шест души, приел хидроксихлорохин или хлорохин, е починал, докато това важи за един на петима вземащи хлорохин в комбинация с антибиотик. Комбинацията хидроксихлорохин и антибиотик е довела до смъртта на един от четирима пациенти. Процентът на смъртност сред заболелите, които не са се подложили на лечение с нито един от медикаментите е 1 от 11.

Според статистиката обаче не може да се правят точни сравнения, отбелязва The Guardian. Причината е, че това не е клиничен тест, който да оцени въздействието на лекарството. Показва обаче, че прибързаният ход за използването му по света може да бъде опасен.

Американските учени казват, че според резултатите лекарството не трябва повече да се предоставя на болни с Covid-19 пациенти, освен за целите на специално проучване. Данните обхващат хора на различна възраст, с различен пол, здравословно състояние и заболявания. Но въпреки това изследователите твърдят, че има по-висока смъртност сред тези, които са приемали лекарствата.

Известен факт е, че хидроксихлорохинът често отключва странични проблеми със сърцето. Екипът учени открива, че при много от пациентите се наблюдава сърдечна аритмия. Най-вече тя се превръща в характерна за групата, лекувана с хидроксихлорохин в комбинация с антибиотик, където 8% от пациентите са развили сърдечна аритмия в сравнение с 0,3% за групата, която не е приемала лекарствата.

„Това е първото широкообхватно проучване, което открива статистически ясно доказателство, че лечението с хлорохин или хидроксихлорохин не е от полза за пациентите, страдащи от Covid-19“, споделя проф. Мандийп Мехра – водещият автор на проучването и изпълнителен директор на Центъра за сърдечни болести в Бостън.

„Вместо това нашите открития посочват, че проблемите могат да бъдат свързани с повишения риск от сериозни проблеми със сърцето и висок риск за смърт. Случайните клинични тестове са от особено важно значение, за да се потвърдят всички вреди или ползи, свързани с тези медикаменти. Междувременно препоръчваме тези лекарства да не се използват за лечение на Covid-19 отвъд клиничните тестове“, добавя той, цитиран от The Guardian.

Д-р Стивън Грифин – професор по медицина от Университета в Лийдс, смята, че проучването представлява „потенциален ориентир за терапията на Covid-19“. Това не е плацебо-контролирано изследване, а наблюдателно проучване с неоспорим и щателен анализ, допълва той.

Грифин също е на мнение, че хидроксихлорохин и хлорохин не трябва да се използват извън клиничните тестове, при които върху пациентите се осъществява постоянен надзор. Той нарича лечението с тях „погрешно и безотговорно“.

Стивън Еванс – професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина, казва, че е малко вероятно клиничните тестове да открият полза от двата медикамента при борбата с новия коронавирус.

„Вследствие на резултатите от случайни проучвания, все още не може да се даде категоричен отговор, но е ясно, че лекарствата не трябва да се използват за терапия на Covid-19 извън клинични тестове“, казва Еванс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните