Хидроксихлорохинът повишава риска от смърт? 120 учени оспориха изследването Снимка: © Getty Images

Повече от 120 изследователи и медици от целия свят написаха отворено писмо с критики до главния редактор на медицинското списание The Lancet, което преди дни публикува последното мащабно проучване за лекарството хидроксихлорохин, използвано при терапия за Covid-19.

Резултатите показаха, че медикаментът повишава риска от смърт и усложнява сърдечните проблеми. Бяха изследвани над 96 хиляди пациенти, страдащи от новия коронавирус по целия свят, като 15 хиляди от тях са били лекувани с хидроксихлорохин или хлорохин (със или без добавен антибиотик като азитромицин).

Един от шест души, приел медикамента, е починал, докато това важи за един на петима вземащи хлорохин в комбинация с антибиотик. Комбинацията хидроксихлорохин и антибиотик е довела до смъртта на един от четирима пациенти. Процентът на смъртност сред заболелите, които не са се подложили на лечение с нито един от медикаментите е 1 от 11.

В резултат на това СЗО спря клиничните тестове на лекарството.

В четвъртък обаче Guardian Australia разкри, че данните за Австралия в публикуваното проучване не съответстват с резултатите на здравните власти. От Колумбийския университет повдигнаха въпроси относно статистическия модел, използван от The Lancet. А Surgisphere – компанията, която предоставя базата данни за пациентите от проучването, публикува официално изявление, в което защитава интегритета на изследването.

Подписалите се под отвореното писмо са скептици относно стойността на хидроксихлорохина при терапия на Covid-19. Писмото съдържа 10 основни проблема в статистическия анализ и целостта на данните от проучването.

„Авторите не са се придържали към стандартните практики в сферата на машинното самообучение и статистиката. Не са взети под внимание етичните принципи. Не са споменати държавите и болниците, които са допринесли с данни, не присъства и потвърждение на техния принос“, гласи писмото, цитирано от The Guardian.

„Данните от Австралия не са съвместими с докладите на правителството. Вследствие на това Surgisphere съобщи, че е имало грешка при класификацията от страна на една от болниците в Азия. Това подчертава нуждата от допълнителна проверка за грешки в базата данни“, пишат още 120-те медици и изследователи.

Резултатите от проучването в Африка показват, че почти 25% от всички случаи на новия коронавирус и 40% от смъртните случаи са отчетени в болници, свързани с компанията Surgisphere. В писмото се твърди, че лечебните заведения са изменили електронните данни за пациентите.

„И цифрите за броя на случаите и жертвите, и разширените данни изглеждат неестествени“, пише в писмото.

Критично настроените изследователи изразяват и загрижеността си относно обикновено малките докладвани промени в базовите променливи, интервенциите и резултатите между различните континенти въпреки значителните различия в демографията.

В момента няма сигурно доказателство, че дадено лекарство е ефективно за лечение на Covid-19. Това включва и хидроксихлорохинът, който дълго време е използван срещу малария и автоимунни заболявания. Правителствата по света предупредиха за рисковете от прилагането му срещу новия коронавирус и отчетоха потенциалните странични ефекти, които могат да доведат до сериозни проблеми със сърцето.

Изследователите, автори на писмото, не препоръчват спиране на клиничните тестове заради проучването на The Lancet. Те твърдят, че са нужни повече изследвания именно на антибиотици, антивирусни и антималарийни медикаменти.

Основателят на Surgisphere д-р Сапан Десай, който също така е и автор в The Lancet, каза преди пускането на писмото, че оценява „ентусиазма и оживените дискусии относно нашето важно многонационално проучване“.

„Анализите бяха проведени внимателно и ние тълкувахме данните с мярка. Изследвахме много специфична група от хоспитализирани пациенти с Covid-19 и ясно съобщихме, че резултатите от нашите анализи не важат със сигурност за хората, които в бъдеще ще се разболеят или за тези, които не са били приети на болнично лечение“, съобщи той.

Десай потвърди, че предвид резултатите, използването на медикамента извън контекста на клинични тестове не е препоръчително.

Последно Министерството на здравеопазването на Франция забрани с постановление употребата на хидроксихлорохин срещу коронавирус.

Медикаментът придоби популярност най-вече благодарение на промотирането му от президента на САЩ Доналд Тръмп. Той вече два месеца защитава тезата, че това лекарство е полезно в борбата с Covid-19. Преди седмица обяви пред журналисти, че дори лично го използва като профилактика.

"Ако не действа, няма проблем - няма да пострадам от него. От 40 години се използва срещу малария," каза американският президент.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Хидроксихлорохинът повишава риска от смърт, показа мащабно проучване

Франция забрани използването на хидроксихлорохин против Covid-19

След САЩ и Япония: Великобритания също одобри лекарството ремдесивир


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024