Снимка: © Gilead

Лекарството ремдесивир, което намалява времето на възстановяване на пациентите от Covid-19, получи официално одобрение от здравните власти във Великобритания. То ще бъде достъпно за определен брой пациенти, а здравният министър Мат Ханкок нарече хода „вероятно най-голямата стъпка към лечението на коронавируса“.

Лекарството е създадено от компанията Gilead Sciences за лечение на вируса ебола, но показа потенциал и при терапията на заболели от новия коронавирус. Именно затова вече получи одобрение в САЩ и Япония.

В едно от последните проучвания стана ясно, че експерименталният антивирусен медикамент може да намали престоя на пациенти в болница Ремдесивир е на път да получи официално одобрение за лечение на Covid-19

Освен това ремдесивир може да намали вероятността за смърт: „Резултатите показват процент на смъртност 8% за групата, която е лекувана с ремдесивир, срещу 11,6% за хората, получили плацебо“, съобщиха в края на миналия месец от Националния институт за алергия и паразитни болести на САЩ, цитирайки данни от клиничните тестове.

Сега Великобритания ги последва и медикаментът ще бъде използван за лечение на подбран брой пациенти по програмата „Ранен достъп до лекарствена схема“ на Националната здравна служба. Тя позволява на лекарства да бъдат използвани в извънредни ситуации, преди да са получили лиценз, като компанията производител ги доставя безплатно, пише The Guardian.

Ремдесивир стана обект на много клинични тестове по света и резултатите се оказаха различни. Изследвания в Китай преди време показаха малка полза от лечението с медикамента, но експертите твърдят, че причината може да е ниският брой на подложените на терапия пациенти.

Най-обещаващото проучване обаче бе международният тест от април, който показа, че ремдесивир намаля времето за лечение на коронавируса.

Последното проучване, публикувано на 22 май в The New Journal of Medicine, показва същите резултати. Изследвани са 1059 пациенти. 538 души са в групата, лекувана с ремдесивир, а останалите 521 са получили плацебо. Резултатите сочат, че средната продължителност на лечението с лекарството на Gilead е 11 дни, а получилите плацебо се възстановяват за около 15 дни.

Експертите във Великобритания обаче предупреждават, че ремдесивир не трябва да бъде определян като „магически куршум“ срещу Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?