Снимка: © Getty Images

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) е на път да одобри употребата на медикамента ремдесивир за спешно ползване в лечението на Covid-19. Информацията е на The New York Times, които се позовават на изявление от висш служител в агенцията.

До момента FDA не е одобрила нито едно лекарство срещу коронавирус. Учените обаче изнесоха данни в сряда, че експерименталният медикамент ремдесивир, който е разработен от компанията Gilead, може да помогне на пациентите да се възстановят по-бързо от инфекцията.

Говорителят на Агенцията за контрол на храните и лекарствата Майкъл Фелбербаум даде изявление пред CNN, че провежда разговори с Gilead Sciences с цел лекарството да стане достъпно за пациентите „колкото се може по-бързо“.

Финансирани от правителството проучвания доказаха, че пациентите, които приемат ремдесивир, се възстановяват по-бързо от тези, които не предприемат това лечение.

В групата на приемащите ремдесивир е имало по-малко смъртни случаи, но резултатът не е имал статистическо значение, съобщи д-р Антъни Фаучи, като не даде допълнителни данни за броя на жертвите. Те не са определени като най-важният резултат от изследването, пише The New York Times.

Все още не е ясно дали лекарството е универсалният медикамент, но данните дават надежда на страната, в която са заразени над 1 милион души, а близо 60 хиляди от тях станаха жертви на коронавируса.

Председателят на Националния институт за алергия и паразитни болести – д-р Антъни Фаучи, е оптимист след дадените резултати: „Данните показват, че ремдесивир има ясно очертан, значителен и позитивен ефект, с който намалява времето за възстановяване“, каза той в Белия дом по време на среща с президента Доналд Тръмп.

А резултатите, за които Фаучи говори, са от предварителните клинични тестове. Те показват, че ако при нормални обстоятелства пациент се лекува от Covid-19 за 15 дни, то при прием на медикамента, този период се скъсява до 11 дни. Същият е случаят с противогрипното лекарство Tamiflu – то не лекува пациентите бързо, но може да намали периода, в който страдат от болестта, правят сравнение американските медии.

„Въпреки че 31% подобрение е далеч от желаните 100%, това е много важно доказателство за концепцията“, каза Фаучи по темата ремдесивир. „Това, което е доказано, е, че лекарство може да блокира този вирус“.

Освен това ремдесивир може да намали вероятността за смърт: „Резултатите показват процент на смъртност 8% за групата, която е лекувана с ремдесивир, срещу 11,6% за хората, получили плацебо“, съобщават от Националния институт за алергия и паразитни болести.

По принцип данни за ефикасността на дадено лекарство не биха били съобщавани още след предварителните тестове. Но „винаги, когато имате ясни доказателства, че един медикамент работи, у вас се заражда моралната отговорност веднага да съобщите това на хората в плацебо групата, така че да получат достъп“, казва Фаучи.

Ремдесивир е сред няколкото лекарства, които са тествани срещу Covid-19. Но клиничните тестове на Националния институт за алергия и паразитни болести са първите, проведени по нужните правила, които вследствие да доведат до одобрение на медикамента.

Около 1090 души са участвали в изследванията в международен план, споделя Фаучи и нарича това „първият истински, висококачествен, проведен на случаен принцип, контролиран тест“.

Световната здравна организация зае позиция срещу Фаучи, като каза, че е прекалено рано да се коментират резултатите от изследванията, публикувани в сряда, както е и твърде рано за заключения.

„По принцип няма такова проучване, което директно да промени играта“, смята д-р Мария ван Керкхове – технически директор в щаба срещу коронавируса в СЗО. Тя сподели, че агенцията първо събира доказателства от няколко различни изследвания, преди да прави оценки и да отправя критики.

„Понякога са нужни няколко публикации, за да се реши какъв е оптималният ефект от лекарството“, смята д-р Майк Райън – изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО.

Учените: Това не е краят на историята

Главният изследовател, който стои зад клиничните тестове – д-р Андре Калил, сподели пред CNN в сряда, че лекарството „не е краят на историята“, що се отнася до лечението на коронавируса.

„Имаме още работа. Търсим други терапии. Това изследване ще продължи“, беше ясният му отговор. Допълни, че скъсяването на престоя в болниците е важно, тъй като колкото по-дълго остане даден пациент там, толкова по-висок риск има от влошаване на състоянието му. Това важи в особена степен за хора, нуждаещи се от респираторни грижи.

„Четири дни по-малко прекарани в болница, за мен, като медицинско лице, не само е нещо значимо, но е и много смислено“, каза Калил и отбеляза, че това ще има значение „за всички мои пациенти, а дори за мен, ако попадна в същата ситуация“.

Gilead: Съществуващото количество ремдесивир може да покрие над 140 000 лечения

Gilead Sciences публикува свои собствени резултати от различно проучване. В сряда компанията съобщи заключението, че пациентите, които са приемали ремдесивир в продължение на пет дни, накрая са се намирали в същото състояние като тези, приемали го в рамките на 10 дни. За това изследване медикаментът не е бил съпоставен с плацебо, за да се види дали е ефективен при лечение на Covid-19. Тестовете са приложени над 397 пациенти с тежки симптоми на коронавирус. 

Най-често срещаните странични ефекти при повече от 10% от изследваните пациенти са гадене и остра респираторна недостатъчност, съобщиха от Gilead. Говорителят Соня Чои каза, че още от началото на пандемията приоритетът на компанията е производството на ремдесивир пред това на плацебо. Плацебо обаче е приоритетно за отделни проучвания.

„Нашата цел с тези изследвания беше да отговорим на въпроса за продължителността на лечението и да сравним ефективността на ремдесивир при прием в рамките на 5 и 10 дни. Плацебо контрол не бе нужен, за да се даде отговор на този въпрос“.

Изследването е било разширено и проведено в 180 точки по света, включително в САЩ, Китай, Франция, Италия и Великобритания. Главният изпълнителен директор на компанията Даниел О’Дей съобщи, че вече произведените количества на ремдесивир могат да покрият поне 140 000 отделни лечения на пациенти с установен Covid-19, като става дума за терапия в рамките на 10 дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед