Снимка: © Getty Images

Майкъл Флор бе на ръба на смъртта. Той стана най-дълго лекуваният в болница пациент с Covid-19 в САЩ и в крайна сметка се пребори със заболяването. Американците нарекоха 70-годишния мъж от Сиатъл „детето чудо“. Сега обаче могат да му дадат прякора „Милионерът“.

През пролетта Флор е бил толкова близо да стане жертва на Covid-19, че една нощ в болницата медицинската сестра е държала телефона до ухото му, за да може съпругата и децата му да си кажат последно сбогом с него. Сега той се възстановява по план в дома си в Западен Сиатъл. Сърцето му обаче едва не спира за втори път, когато получава сметката за пълното си лечение.

На нея пише 1,1 млн. долара. И е дълга 181 страници.

Сметката представлява детайли относно всички такси, но тъй като Флор има застраховка, включително от Medicare – националната здравноосигурителна програма в САЩ, той ще си спести огромна част от дължимата сума. Всъщност може да не се наложи да плаща нищо, тъй като се е лекувал именно от Covid-19, а не от друго заболяване.

Въпреки всичко той, семейството и приятелите му остават удивени от огромните разходи и „странната структура“ на американската здравна система.

Флор е лекуван в Swedish Medical Cente в Исакуа, щата Вашингтон. Там прекарва цели 62 дни, но още в началото знае, че ще му струва скъпо. През по-голяма част от времето той не е в съзнание, но веднъж казва на жена си Елиса дел Росарио: „Трябва да се махнем оттук, не можем да си го позволим“, пише Seattle Times.

По 9736 долара на ден той дължи само за престоя си в интензивното отделение. Заради разпространението на вируса, стаята му е напълно изолирана и в нея може да влиза само медицински персонал – със специални костюми и шлемове. 70-годишният мъж прекарва в интензивното 42 дни, което прави сметката му 408 912 долара.

В 29 от тези дни Флор е поставен на респираторно лечение. Това му струва по 2835 долара дневно, като общата сума се равнява на 82 215 долара. Около една четвърт от останалите разходи са за лекарства.

Списъкът със суми разказва самата история на битката на Майкъл Флор с инфекциозното заболяване. В онези два дни, в които сърцето, бъбреците и белите му дробове почти го предават и той се намира най-близо до смъртта, сметката му набъбва с 20 страници и общо 100 хиляди долара.

„Лекарите ми даваха всичко, което можех да си представя“, казва мъжът от Сиатъл.

Общо в сметката му се съдържат 3000 различни разноски – средно по 50 на ден. По принцип болниците получават само част от сумите, тъй като повечето лечебни заведения имат сключени споразумения за отстъпки със застрахователни компании. В сметката на Флор не е включен периодът от две седмици, в който той се възстановява в едно от отделенията.

Преминавайки през всичко това, 70-годишният пациент казва, че е бил изненадан от собствената си реакция.

„Чувствам се виновен, че оцелях. Казах си: „Защо точно аз? Защо аз заслужавам всичко това?“. Да гледам невероятно високата сума, определено допринася към тази вина за оцеляване“, споделя той, цитиран от Seattle Times.

Хубавото в случая е, че в САЩ има специални финансови правила, които важат за пациенти с Covid-19. Конгресът реши да отдели повече от 100 милиарда долара, с които да подпомогне болниците и застрахователните компании да намалят разходите по време на пандемията. Отчасти това решение дойде, за да може гражданите да бъдат окуражени да се тестват и да се лекуват – дори тези без застраховка.

В резултат на това Флор най-вероятно няма да е длъжен да плати задълженията си към Medicare, които възлизат на 6000 долара.

Застрахователната индустрия в САЩ изчисли, че разходите за лечение само на пациенти с новия коронавирус може да достигнат 500 милиарда долара. Така те отправиха апел към Конгреса да отпусне още финансови средства.

Известният американски писател и адвокат Дейвид Лат е получил сметка на стойност 320 хиляди долара за терапията на Covid-19, но накрая не е платил дори и цент. В същото време споделя, че е чул как десетки пациенти, страдащи от ракови заболявания, е трябвало да плащат пълна или голяма част от огромните си разходи за същия период от време.

„Не трябва финансовият товар за тези, които страдат от новия коронавирус, и за болните от рак, да бъде различен“, пише Лат.

Флор е напълно наясно, че лечението му е покрито с парите на данъкоплатците.

„Това беше един милион, който спаси живота ми, и, разбира се, бих казал, че са добре похарчени пари. Знам обаче също, че аз може би съм единственият, който ще каже това“, споделя 70-годишният мъж.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Концерти и кино: Свободната от полиция зона в Сиатъл прилича на малък град


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос