Вторият най-голям донор на Украйна се готви да ореже наполовина военната помощ Снимка: © Getty Images

Германия планира да намали почти наполовина военната помощ за Украйна през следващата година - от около 8 млрд. на 4 млрд. евро. Това се вижда от проектобюджета, представен от германския министър на финансите и одобрен от правителството.

Страната се надява, че Украйна ще може да отговори на по-голямата част от военните си нужди чрез схемата на Г-7 за заеми в размер на 50 млрд. долара, които ще идват от приходите от замразени руски активи.

Германският финансов министър Кристиан Линднер заяви, че финансирането за Украйна е "сигурно в обозримо бъдеще", но посочи, че Киев ще трябва да разчита повече на средства от "европейски източници", както и на очакваните приходи от замразени руски активи.

Германия е вторият по големина военен донор на Киев след САЩ. Планираното орязване на помощта се прави въпреки опасенията, че американската подкрепа за Киев може потенциално да намалее, ако кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп се върне в Белия дом.

Проектобюджетът на Германия за 2025 г. вече беше одобрен от правителството в сряда. Въпреки че помощта за Украйна е с близо 4 млрд. по-малко разходите за отбрана за следващата година ще бъдат увеличени с 1,3 млрд. евро до 53,25 млрд. евро. Това все още е по-малко от исканите 6 млрд. евро, за които настояваше германският министър на отбраната Борис Писториус, посочва европейското издание "Politico".

Като цяло Берлин планира да постигне 2% от БВП за разходи за отбрана - каквато е целта на всички членове на НАТО. Предложеният бюджет все още трябва да бъде одобрен от законодателите на страната.

Той идва след активни преговори в управляващата коалиция, които продължиха седмици. Канцлерът Олаф Шолц, финансовият министър Линднер и вицеканцлерът Роберт Хабек се разминаха по въпроси като как да финансират увеличаването на социалните програми и инициативите в областта на климата, но в крайна сметка изглежда са успели да постигнат споразумение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024