Германия разкри мащабна проруска дезинформационна кампания в X Снимка: © Getty

Германия разкри мащабна проруска дезинформационна кампания, в която са използвани хиляди фалшиви акаунти в социалната мрежа X с цел да се подкопае военната помощ на Берлин за Украйна.

По поръчка на отдел 607 за стратегическа комуникация във Федералното министерство на външните работи експерти са използвали специализиран софтуер, за да наблюдават публикации в онлайн платформата в периода от 20 декември до 20 януари, пише немското издание Der Spiegel, което разполага с част от поверителните доклади.

През четирите седмици анализаторите успяват да идентифицират повече от 50 000 фалшиви потребителски акаунта, които са разпространявали координирана пропаганда на немски език. Става дума за общо над един милион туита.

В някои дни експертите регистрират по 200 000 кратки съобщения в Х. Това се равнява на около две съобщения в секунда, които целят манипулиране на обществеността.

Фалшивите новини са с фокус войната в Украйна, и по-конкретно обвинението, че германското правителство пренебрегва собственото си население, за да подкрепи защитаващата се от Русия страна.

"Намирам за разочароващо, че правителството прави повече за други държави, отколкото за собствените си граждани", се казва в един от най-разпространените туитове, като внушението и на останалите е подобно.

Изглежда, че пропагандаторите се интересуват от обществените настроения, като се възползват от страховете на хората - основната цел на контролираната информационна операция е да провокира гняв и да подкопае доверието в правителството, демокрацията и медиите.

Експертите от Федералното министерство на външните работи на Германия смятат, че последната вълна е част от мащабна руска кампания, която за първи път стана известна през 2022 г. под името "Doppelgänger".

  • "Двойник" е името на руска кампания за дезинформация, чиято основна цел е да подкопае международната подкрепа за Украйна, след като Русия нахлу в страната. Операцията беше насочена приоритетно към Украйна, Германия, Франция и Съединените щати.

Съществуват тревожни индикации, че голяма част от кампанията вече е автоматизирана.

В примерен подробен анализ на 4000 от идентифицираните потребителски акаунти, контролирани от Русия, експертите показват, че те публикуват съдържание на немски език по едно и също време и в един и същи цикъл от полунощ на 29 декември, очевидно контролирани от алгоритми.

Откритието подхрани опасенията, че кампаниите за дезинформация вече използват изкуствен интелект.

Акаунтите често са използвали и уебсайтове, специално създадени да имитират истински медии, добавя der Spiegel.

Откритието се случва на фона на опасенията за влиянието на дезинформацията върху предстоящите избори в страната и в Европа.

Тази година се провеждат три регионални избора в Източна Германия, където крайнодясната партия AfD води в социологическите проучвания.

През юни 400 милиона души в целия Европейски съюз ще имат право да гласуват и на изборите за Европейски парламент.

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС, заяви по-рано тази седмица, че 2024 г. ще бъде решаваща година за борбата с дезинформацията от Русия и от други страни.

Изборите ще се превърнат в основна цел за злонамерени чуждестранни участници", каза той, цитиран от британския “The Guardian”.


100 000 на протест в Германия срещу плана на крайната десница за "ремиграция"

Снимка на Европейския парламент Първи прогнози за разпределението на местата в следващия ЕП


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024