Германия разследва шпионаж след прелитането на руски дронове над своя АЕЦ Снимка: © Getty Images

Германската прокуратура във Фленсбург започна разследване по подозрение за шпионска дейност. То беше открито, след като дронове многократно са прелетели над критична инфраструктура в града.

Германският сайт "Spiegel" съобщава, че обект на шпионската атака е била индустриална зона за химически и петролни компании в Шлезвиг-Холщайн.

Прокуратурата засега не дава повече подробности по случая, тъй като въпросът засяга националната сигурност. Властите не казват официално и кой стои зад тези действия. Вестник "Bild" обаче пише, че полицията подозира, че дроновете са руските "Орлан 10". Те имат обхват от 500 до 600 км и могат да летят над 100 км/ч.

Охранителите на зоната, известна като ChemCoast Park, за първи път забелязали подозрителни полети на дронове на 8 август. Оттогава насам около четири дрона се появявали над обекта почти всяка вечер.

Зоната, която е в северната част на страната, е забранена за всякакви полети, тъй като там се намира атомна електроцентрала.

През последните месеци няколко европейски държави съобщиха за многобройни случаи на шпионаж и саботаж, за които се предполага, че са извършени по нареждане на Русия. Подобни случаи имаше във Великобритания, Словения и Украйна.

Германия е един от най-големите доставчици на военна помощ за Украйна от началото на руската инвазия през 2022 г. Страната е в повишена готовност за саботажна дейност и наскоро запечата военна база по подозрения за замърсена вода, които впоследствие се оказаха неверни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024