Германия ще изпрати ПВО-установки Gepard на Украйна Снимка: © Getty Images

Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт ще поиска изпращането на допълнителна военна помощ към Украйна - според Spiegel тя ще се изразява в прехвърлянето на противовъздушни оръдейни установки Gepard.

Украинските войници ще бъдат тренирани от германски специалисти за употреба на артилерийната установка Panzerhaubitze 2000, която Нидерландия ще предостави на Киев.

Очаква се Кристине Ламбрехт да обяви това решение официално до часове. Досега директното изпращане на бойна техника от Германия до Украйна беше определяно като високорисков ход от правителството на Олаф Шолц. Колебанията на Берлин предизвикаха много сериозни критики както от страна на германски опозиционни политици и експерти, така и от чужбина.

Spiegel посочва, че разговорите за евентуално изпращане на установките Gepard се водят още от началото на войната в Украйна. Производителят им KraussMaffei Wegmann съобщава през февруари, че разполага с 50 бройки на склад, които може да бъдат прехвърлени в Украйна след кратък ремонт.

Установките са изградени върху платформата на танкове Leopard и са снабдени с 35-милиметрови оръдия и радар. Машините могат да поразяват цели както във въздуха, така и на терен.

Употребявани Gepard-и са продавани от KMW в Бразилия, Катар и Румъния.

Във вторник военновъздушната база "Рамщайн" в Германия ще бъде домакин на среща между американския военен министър Лойд Остин, министрите на отбраната от страните в ЕС, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и военния министър на Украйна Алексей Резников.

Българският министър на отбраната Драгомир Заков също ще участва в заседанието.

Кремъл заговори за риск от Трета световна война


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024