Снимка: © Getty Images
  • Регионът около кланицата Tönnies в Северен Рейн-Вестфалия ще бъде поставен под карантина след 1553 положителни проби на Covid-19 сред служителите й. Повечето от тях са български, румънски и полски граждани.
  • Властите търсят да назначат 150 преводачи, които да съдействат за по-добрата комуникация на германския медицински персонал и изследваните работници
  • Пикове на Covid-19 има и в Гьотинген, както и в кв. Нойкьолн в Берлин.
  • Локалните огнища на инфекция са довели до тревожно повишение на числото на репродукция на коронавируса в Германия до 2,76. Стабилното ниво, при което може да се смята, че епидемията е контролирана, е 1,8. 

Нивото на разпространение на Covid-19 в Германия се отклонява твърде много от целевите стойности, а опасността от втора вълна на заразата не е отминала - това каза ръководителят на "Роберт Кох Институт" Лотар Вилер на пресконференция. 

От 21 юни насам числото на репродукция на SARS-Cov2 в Германия се колебае между R 2 и 3. В момента то се оценява на 2,76 - това означава, че всеки 100 заразени души в страната предават вируса на още 276 други. Стабилното ниво, при което може да се смята, че епидемията е контролирана, е 1,8. За да бъда неутрализирана опасността от заразата, R би трябвало да е под 1. 

Причината за увеличението на новите случаи е избухването на огнища в няколко локации - сред тях е кланицата Toennies в Северен Рейн-Вестфалия, имигрантски жилища в Гьотинген и нови случаи в Нойкьолн в Берлин. 

"Трябва да продължим да бъдем внимателни, вирусът все още е в нашата страна. Ако му дадем възможност да се разпространява, той ще се възползва - виждаме какво се случва в последните случаи", каза Вилер. 

До този момент в месокомбината Toennies са отчетени 1553 положителни проби сред служителите. Повечето от тях са  български, румънски и полски граждани. 

Регионалните власти търсят да назначат 150 преводачи, които да съдействат за по-добрата комуникация на германския медицински персонал и изследваните работници. 

Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет обяви временното връщане на по-строги ограничителни мерки в региона на Гютерсло, на чиято територия се намира кланицата. Ограничени ще бъдат публичните събирания на повече от 2 души от различни домакинства, затворени ще бъдат музеите, театрите, кината, ресторантите, питейните заведения, баровете, плувните басейни и фитнесите. 

В 13-те общини на Гютерсло живеят около 365 000 души, които ще бъдат засегнати от мерките, които остават в сила до 30 юни.

"Винаги може да се появи втора вълна и естествено това може да се случи и в Германия. Но вече знаем как можем да й попречим. Решението е в наши ръце, то зависи от нашата отговорност", каза още германският епидемиолог. 

За последните седеми дни са отчетени почти 3900 нови случая в цялата страна. 350 пациенти се лекуват в отделения за интензивна грижа. 

Според данните на "Роберт Кох" в момента вече се наблюдава втора вълна в Иран. В Южна Корея са отчели повишение на случаите, но все още не може да се прецени дали става дума за повторна вълна. Израел също съобщава за повишение на заболеваемостта. 

Увеличение на случаите има и в Индия, Мексико, Бразилия и някои щати на САЩ.  

Вилер предупреди, че трудно може да си представи вирусът да изчезне от само себе си в следващите месеци. Той призова хората да спазват препоръките за безопасност, "да остават у дома, когато са болни, да се тестват, да изпълняват хигиенните правила, да бъдат бдителни и активни".


Прочетете още: 

COVID-19 В ЕВРОПА: КОГАТО МАКЕДОНИЯ ИЗПРЕВАРИ ШВЕЦИЯ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"