Последните три атомни електроцентрали на Германия ще бъдат изключени на 15 април - независимо от енергийните сътресения в Европа заради руската военна инвазия в Украйна, заради които цените на електроенергията скочиха рязко за две години.

"Изар 2", "Некарвестхайм 2" и "Емсланд" можеше да бъдат спрени още в края на 2022 г., но компромисно бяха оставени да работят и през зимата, докато Германия се мъчеше да реорганизира енергийния си микс след спирането на руския газ и взривовете на "Северен поток 1 и 2".

Решението е резултат на дългогодишна политическа стратегия на "Зелените", която беше превърната в необратим процес от Ангела Меркел след тежката авария на японската АЕЦ "Фукушима".

Извън страната - а и сред голяма част от собствените ѝ граждани - недоумението и критиките към отказа на Германия от ядрена енергия продължават.

"Насред историческа енергийна криза най-голямата индустриална държава в Европа затяга доставките на ток на континента без остра необходимост за това. Без германското правителство да се е консултирало в детайли със своите партньори - подобно на изграждането на газопроводите с Русия под Балтийско море", коментира Spiegel в своя публикация.

Нещо повече - отказът от атомните централи се случва в момент, в който енергийният преход към по-екологично съобразени източници все още не е стигнал до успешен резултат.

"Много германци казват "не" не само на ядрената енергия, а и на почти всичко останало. Въглища? Не, благодаря. Природен газ? Не, благодаря. Вятърни централи до нашия град? Не, благодаря. Далекопроводи? Не, благодаря. Фракинг? Не, благодаря. Улавяне на CO2? Не, благодаря. Забрана за отопление на газ? Не, благодаря. Забрана на двигатели с вътрешно горене? Не, благодаря. По-високи цени на тока? Не, благодаря. Ограничение на скоростта на колите? Не, благодаря", обобщава медията.

Интересното е, че по-голямата част от общественото мнение вече казва "Не" и на затварянето на АЕЦ.

Изследване на YouGov по поръчка на dpa сред 2000 души в Германия показва, че 32% от хората са съгласни, че атомните централи трябва да продължат да работят за ограничен период от време.

Други 33% казват, че централите изобщо не бива да бъдат закривани.

Мнозинство за пълен отказ от ядрена енергия има само сред симпатизантите на "Зелените", които са част от управляващата коалиция на Олаф Шолц - 56%. Избирателите на всички останали партии в Бундестага са против "неизбежното" решение.

При "Алтернатива за Германия" само 6% от поддръжниците на партията искат спиране на атомните централи. Следват тези на Свободните демократи (12%), ХДС/ХСС (16%), Социалдемократите (31%) и "Левите" (37%).

Противоречивото отношение на германците към АЕЦ личи и по още няколко факта: държавата не се е отказала да внася ток, произвеждан от атомни централи във Франция или Чехия.

Национализираната наскоро компания Uniper също има дялове в три АЕЦ в Швеция, като е мажоритарен собственик в една от тях. Общото производство на Uniper от шведските реактори е 1,4 гигавата електроенергия - сравнимо с производителността на централата на RWE в Северна Германия, която ще бъде спряна през уикенда.

Uniper няма намерения да се отказва от своите генерации в Швеция и планира да инвестира в изграждането на тестова площадка за изпробване на материали и компоненти за малки модулни реактори.

Изключването на атомните централи, които даваха енергийната сигурност на Германия през зимната криза, е "глупаво по германски", пише в свой коментар за Spigel журналистът Николаус Бломе, политически редактор на RTL и n-tv.

Той нарича края на ядрената енергия в този контекст "пълна смес от германските пороци и дефицити на характера" и обвинява не само "Зелените" за догматизма, но и останалите партии, които не са спрели това решение при променящите се обстоятелства в света.

"Ядреният въпрос на фона на войната и защитата на климата днес е напълно различен в сравнение с положението преди 25 години при "червено-зелената" коалиция, преди 12 години при Меркел или преди 13 месеца, когато избухна войната. Зелено-левите говорители обаче казват: Вече е решено! Въпрос на принцип! Какво по-германско от това...", коментира той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024