Гешев: Без политика можеш само да си удряш главата в стената

Как да ви кажа дали ще вляза в политиката като съм главен прокурор. Нямам право по Конституция да коментирам този въпрос. Само ще кажа, че за съжаление нищо не може да се промени без политика. Можеш да си удряш главата в стената.

Tовa заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос дали има намерение да се занимава с политика, за да се опита да прекрати войната между институцията и да направи нещо за намаляване на престъпността.

Гешев участва в семинар за противодействието на интернет престъпността и прането на пари, организиран от фондация "Ханс Зайдел".

"Не че беше безгрешна Специализираната прокуратура. Не че нямаше проблеми и за какво да бъде обвинявана… Обаче разваляме сравнително най-доброто работещо нещо и се връщаме към неработещо", каза той.

За войната между МВР и прокуратурата Гешев каза, че отношенията им били като кола, на която ѝ вървят предните гуми, а задните не искат и продължи автомобилната метафора с коментар за законодателната реформа, която по думите му била "луксозна кола, която леко се нуждае от ремонт на двигателя".

"Колата е с много хубаво купе и много хубави гуми. Някакви хора казват – проблемът е в гумите, защото искат да ги продадат. И собственикът, който не разбира, сменя гумите с по-евтини, а колата пак не върви. А този, който взема гумите, ги продава. Това е съдебната реформа", обобщи Гешев.

"Основните ни проблеми са взаимодействието между институциите, което почти изчезна, и сега се опитваме да възстановим, законодателството и дълбокото неразбиране как функционира правоохранителната система, на принципите на правовата държава, на върховенството на закона", добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024