Казусът с Христинка Иванова е на път да вземе имунитета на Радостин Василев

Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за свалянето на имунитета на депутата Радостин Василев по предложение на Софийската градска прокуратура.

Имунитетът на народния представител се иска по дело, образувано миналото лято. То е свързано с драмата около разцеплението на "Има такъв народ" в 47-ото Народно събрание. По това време Василев беше депутат от партията на Слави Трифонов, но по-късно се отцепи от групата с още петима нейни депутати.

Според наблюдаващия прокурор са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 г. Василев е направил опит да принуди чрез заплашване друг народен представител - Христинка Иванова, да напусне парламентарната група на ИТН "противно на убежденията и волята ѝ".

Казусът се зароди още през лятото на миналата година, когато на пресконференция Тошко Йорданов обяви, че Иванова е била заплашвана да се присъедини към отцепилата се група на Василев.

След внасянето на искането за свалянето на имунитета, Василев има право сам да се откаже от него. Ако не го направи, парламентът ще трябва да разгледа и впоследствие да гласува предложението на Гешев.

Радостин Василев е бивш депутат от "Има такъв народ" и министър на младежта и спорта в правителството на Кирил Петков. Той напусна партията след решението на Трифонов да се оттегли от управляващата коалиция, като опита да привлече със себе си и почти неизвестната до този момент народна представителка от МИР-Плевен, която обаче се оказа костелив орех.

Христинка остана лоялна към Слави Трифонов и дори даде пресконференция заедно с Тошко Йорданов, на която бяха пуснати записи от разговори между нея и Василев. След като не успява да е включи в групата на отцепниците, Василев предалага тя да си подаде оставката.

В аудиозаписите се чува Радостин Василев да твърди, че Иванова е станала народен представител "само и единствено заради мен", както и че иска да ѝ изпрати юристи, за да напишат молбата ѝ за напускане на Народното събрание, защото тя твърдяла, че била "неграмотна".

Преди да заяви принадлежност към каузата на Слави Трифонов, Христинка Иванова присъства в листите на две други партии - НДСВ и Движение "България на гражданите".

Иванова е кандидат депутат на ИТН през април, юли и ноември 2021 г., но става народен представител едва през март 2022 г. след интересно стечение на обстоятелствата.

ИТН печели две депутатски места през ноември, през които успяват да минат цели петима души за по-малко от половин година. Водачът на листата Радостин Василев освобождава позиция, когато става министър на спорта. Следващият по ред - 32-годишният Александър Тодоров - напуска още през януари, след като е назначен за директор на Държавния спортен тотализатор.

През март Венцислав Петков подава оставка, защото също получава пост в структурата на Министерството на спорта под ръководството на Василев - шеф на Националната спортна база.

Така идва ред на Христинка Иванова - шестата в листата (един от кандидатите преди нея отказва да се възползва от възможността да стане депутат).

Иванова е общински координатор на ИТН в Долна Митрополия, а плевенските медии я представят с професия "инженер", когато отразяват кои са кандидатите за народни представители от партията на Слави Трифонов през 2021 г.

Участието ѝ в политиката на местно ниво може да се проследи до 2003 г., когато е кандидат за общински съветник в Долна Митрополия от "Национално движение Симеон Втори".

Христинка Иванова оглавява листата за общински съветници на НДСВ и през 2007 г., но не печели мандат.

Данни на BIRD от декларациите ѝ пред Сметната палата показват, че между 2009 и 2011 г. тя е зам.-кмет на Долна Митрополия (по това време общината се управлява от Александър Печеняков, който е издигнат от БСП).

През 2013 г. Иванова вече има нова партийна принадлежност - този път към новоучреденото Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. Името ѝ се появява в листите за кандидат-депутати на ДБГ на 13-то място след водача Найден Зеленогорски, но изпада от "тестето" при по-късните парламентарни избори, когато партията стана част от "Реформаторския блок".

Сега казусът с Христинка Иванова може да стане повод Василев да остане без имунитет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024