Гешев покани Рашков на работна среща, правителството предупреди за "война на институциите" (допълнена) Снимка: © ПРБ

След нахлуването на прокуратурата в МВР и атаките на Бойко Рашков към главния прокурор - Иван Гешев изпрати писмо до вътрешния министър за провеждане на "работна среща".

Ръководителят на държавното обвинение казва, че е поканил служебния вицепремиер още преди няколко дни - в периода 25-28 май, когато се е провела международна конференция „Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и предизвикателства пред правоприлагащите органи“. Тогава обаче Рашков отказал да присъства заради служебни ангажименти.

„С оглед необходимостта от продължаване взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт, в частност ПРБ и МВР, бих се радвал да проведем работна среща“, се посочва в писмото на Иван Гешев. Главният прокурор пише, че „само с общите усилия на отделните власти могат да бъдат постигнати желаните от българските граждани резултати, а именно ефективно противодействие на престъпността".

Писмото на главния прокурор до вътрешния министър завършва с думите: „Считам, че традиционно добрата съвместна дейност между ПРБ и МВР в рамките на нормативно установените правомощия, ще бъде надградена и доразвита, каквито са и очакванията на българското общество“.

По-рано днес Гешев е провел две срещи с новоназначените ръководители на ДАНС Пламен Тончев и на ГДБОП Калин Стоянов.

Срещите са организирани в кабинета на Гешев няколко часа след като вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че Тончев и Стоянов са привикани на разпит от следствените органи.

По-рано Специализираната прокуратура обискира кабинета на Ангел Папалезов в ГД "Национална полиция". Папалезов е член на екипа, който води проверката по сигнала за злоупотреби със СРС срещу политици по време на предизборната кампания преди 4 април.

Рашков: Прокуратурата привика новите шефове на службите, саботира проверката за СРС

В съобщението на прокуратурата се посочва, че разговорът на Иван Гешев с председателя на ДАНС е станал по искане на Пламен Тончев.

"Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност. Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между прокуратурата и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите", се казва в съобщението.

Поводът за разговора с новия директор на ГДБОП Калин Стоянов е "продължаване на съвместните действия между ПРБ и ГДБОП - МВР по успешно противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма".

По същото време протестиращи започнаха да се събират пред Съдебната палата, за да изразят недоволството си от акциите на прокуратурата срещу новите ръководни кадри в МВР.

Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън" призова към протест срещу Иван Гешев след отбелязването на паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България в 12 ч. на 2 юни. Група от протестиращите влязоха в Съдебната палата и стигнаха до кабинета на главния прокурор, където скандираха "Вие сте позор. Оставка и затвор".

В 19 ч. се планира нов протест, този път организиран от "Правосъдие за всеки" и подкрепен от "Демократична България".

"Заради действията на прокуратурата сме пред открита война на институциите, и то в момент, когато действа служебно правителство, в отсъствие на законодателна власт" - това е коментарът на служебния кабинет за нахлуването на държавното обвинение в МВР, направен на брифинг от говорителя на правителството Антон Кутев.

"Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война между институциите. Ние подкрепяме да се преследват престъпленията според закона, но сме против опитите да бъдат сплашвани ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България", заяви говорителят на правителството.

Във вторник вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че причината за действията на прокуратурата спрямо МВР са опит да се саботират проверките по сигнала за предполагаемото незаконно използване на СРС за подслушване на опозиционни политици.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024