Рашков: Прокуратурата привика новите шефове на службите, саботира проверката за СРС Снимка: © bTV

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че прокуратурата саботира работата на МВР по проверката за нерегламентираната употреба на СРС с цел подслушване на опозиционни политици.

Той заяви, че държавното обвинение е извикало на разпит новите шефове на ДАНС и ГДБОП – Пламен Тончев и Калин Янков. В сряда или четвъртък те ще трябва да се явят пред прокуратурата, като Рашков не е получил обяснение за причините, заяви той пред сайта bird.bg във вторник вечерта.

"Това е една изкуствено създадена припряност, която цели напрежение. Прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР, без да е ясно по какви причини призовава служители на ведомството. По този начин тя не се интересува, че разстройва работата. Като че ли се стараят да стресират тези новоназначени ръководители. Струва ми се, че прокуратурата не желае да извършим такава проверка. Изглежда целта е тя да се осуети, като се забави този процес. Това вероятно е в нечий интерес", заяви вътрешният министър.

Във вторник прокуратурата нахлу в МВР, за да направи обиски в кабинета на началника на сектор „Културно-исторически ценности” в ГД „Национална полиция” Ангел Папалезов. По-късно му беше повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности и пране на пари. Разследват се връзки между него и Васил Божков.

От държавното обвинение твърдят, че акцията няма общо с рокадите в МВР и сигналите за подклушването.

Преди няколко дни Рашков подписа заповед, с която разпореди проверки в службите „Вътрешна сигурност“ и ГДБОП по случая с използването на СРС за подслушване на политици. Според Атанас Атанасов от „Демократична България“ – става въпрос за 32 души, а Николай Хаджигенов дори увеличи броя им до 82. До момента няма официална информация. Премиерът Стефан Янев заяви, че е бил сред подслушваните.

Хаджигенов увеличи подслушваните политици до 82 и включи БСП в списъка

"Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверки в службите "Вътрешна сигурност" и "Борба с организираната престъпност". Определих персоналния състав, който ще се занимава с проверките, като още дори не ги познавам тези инспектори по имена. Още на следващия ден получих писмо от прокуратурата, че иска данни за една част от тези служители, като искането беше същия ден да предоставим информацията“, заяви Рашков. Според него – в държавното обвинение са привиквани и други служители на МВР.

"Прокуратурата не може да спре да работи, само защото на някого не му харесва това", отговори говорителят на Иван Гешев - Сийка Милева.

Рашков добави, че има информация за опити да се „заличат следи“ в службите – „най-вероятно свързани с използването на СРС и неизпълнението по закон ненужните материали по досъдебните производства да бъдат унищожавани в законово определените срокове".

"Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна и съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не им гласува доверие на последните избори. Тъй като Борисов на практика не може да влияе, защото е извън властта, като че ли прокуратурата заема неговото място. Вероятно ще продължи така“, твърди Рашков.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" също атакува прокуратурата. "Когато умира, змията хапе най-силно. Спецпрокуратурата е решила да сплаши новите шефове в МВР и е започнала да ги привиква и да прави обиски. Очевидно е, че това трябва да е знак срещу всички, които са готови да застанат срещу ОПГ-то на Борисов и Гешев в МВР - да се снишат и да кротуват. Това не трябва да бъде допускано", написа той.

В сряда от 19:00 часа пред Съдебната палата ще се проведе протест срещу държавното обвинение. Той е организиран от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" - под наслов "Правосъдие без каскет".


Бойко Рашков: Службите у нас са превърнати във фабрики за компромати

Началникът на ГДБОП също се раздели с поста си

Освободеният шеф на ДАНС повтори думите на Борисов: Махат ме заради разкриването на руските шпиониАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024