Освободеният в сряда ръководител на ДАНС Димитър Георгиев заяви, че е бил отстранен от служебния премиер Стефан Янев заради разкриването на руската шпионска мрежа в България.

На брифинг пред медиите той повтори думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който само няколко часа преди това посочи разкритието на шпионите в полза на Москва като „единствена причина“ за махането на шефовете на служби от страна на служебния кабинет.

„За мен обяснението да се стигне дотук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, работещи за Русия“, твърди Димитър Георгиев.

Председателят на ДАНС ще бъде отстранен по искане на Стефан Янев

Бившият премиер Бойко Борисов няколко пъти обвиняваше президента Румен Радев, че мълчи по темата с разкриването на шпионската мрежа през март. Преди седмица държавният глава отвърна, че именно бившите управляващи допуснали агенти на Москва на територията ни и ГЕРБ били тези, които защитавали руските икономически интереси в страната.

Според Георгиев - освобождаването на ръководителите на службите не уронва техния престиж, а "престижа на държавността". Твърди, че не е политически обвързан, защото работил с пет правителства. 

„В продължение на целия си период като председател на ДАНС не съм правил интервюта и не съм коментирал нищо, защото водещият принцип за мен в работата е бил да се даде възможност на контраразузнаването да работи по най-добрия начин, с оглед националната сигурност. За себе си съм удовлетворен и смятам, че колегите ми са достойни за уважение и много добри професионалисти като служители на ДАНС“, добави Георгиев.

„Имаме едно основно притеснение – че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години, като отнемането е преди две години. Този достъп не е обжалван след отнемането“, каза той за вътрешния министър Бойко Рашков. „ДАНС работи с класифицирана информация, която е не само наша, а и на партньори от НАТО и ЕС“.

Конфликтът с Георгиев възникна преди седмици, след като стана ясно, че той и председателят на ДА "Разузнаване" Атанас Атанасов са решили да излязат в 4-месечни неплатени отпуски. 

По-рано днес, по време на среща на Бойко Борисов с млади активисти от ГЕРБ, бившият премиер заяви, че има „една-единствена“ причина за махането на шефовете на служби – „разкриването на шпионските мрежи на Русия“ у нас. 

„Оттук нататък никой – мога да се обзаложа с всеки един от вас – никой и никога в България повече няма да разкрие руски шпиони, никой няма повече да си сложи главата в торбата. Извинявам се, че съм накарал тези момчета да защитават националната сигурност. Те били непочтени според някого“, каза той.

На мястото на Георгиев ще бъде предложен Пламен Тончев - служител на ДАНС и ръководител на регионалното звено на агенцията във Враца. 


Митов ще е водач в 24 МИР в София, ГЕРБ отива на избори с нови лица


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента