Служебният премиер Стефан Янев предлага на президента да освободи Димитър Георгиев от длъжността му председател на ДАНС. 

"С поведението си този председател създаде прецедент, с който накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприе политически мотивирани действия в служба, която е деполитизирана по закон", каза Янев на брифинг след заседание на Министерски съвет. 

На мястото на Георгиев ще бъде предложен Пламен Тончев - служител на ДАНС и ръководител на регионалното звено на агенцията във Враца. 

Конфликтът с Георгиев възникна преди седмици след като стана ясно, че той и председателят на ДА "Разузнаване" Атанас Атанасов са решили да излязат в 4-месечни неплатени отпуски. 

Георгиев и Атанасов отказаха да се явят на среща със Стефан Янев малко след назначаването на служебното правителство, след което той и силовият вицепремиер Бойко Рашков дадоха сигнал, че са свалили доверието си от шефовете на службите. 

Янев не потвърди и не отрече, че се готви смяна и на председателя на ДАР. "Когато вземем решение, ще ви информираме надлежно", каза той пред журналисти.

"Опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия, така че институциите й да работят в интерес на хората със спазване на законите и правилата. Ако това е повод за обвинение, че правим нещо грешно за държавата, аз съм готов да поема тази вина", каза Стефан Янев по повод обвиненията на Бойко Борисов, че служебното правителство не може да гарантира честността на изборите. 

Според Димитър Георгиев - причината за отстраняването му е разкриването на руската шпионска мрежа у нас. „За мен обяснението да се стигне дотук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, работещи за Русия“, каза той на брифинг по-късно през деня.

Освободеният шеф на ДАНС повтори думите на Борисов: Махат ме заради разкриването на руските шпиони

Така Георгиев повтори думите на Бойко Борисов: „Оттук нататък никой – мога да се обзаложа с всеки един от вас – никой и никога в България повече няма да разкрие руски шпиони, никой няма повече да си сложи главата в торбата. Извинявам се, че съм накарал тези момчета да защитават националната сигурност. Те били непочтени според някого“, каза лидерът на ГЕРБ в сряда пред млади активисти на партията.

„Затова ги махнаха, искам сега да се внедрите и като тях – нахално, брутално, до края да изчистите кого и как са подслушвали. Да сменяш шефовете на службите, когато ти си само един служебен министър-председател, това е реваншизъм“, добави бившият премиер.


Митов ще е водач в 24 МИР в София, ГЕРБ отива на избори с нови лица


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул