Бойко Рашков: Службите у нас са превърнати във фабрики за компромати

„Службите у нас са превърнати във фабрики за компромати с цел да се ударят много хора“ - това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

В интервю за БНР той каза, че освободеният от него шеф на ДАНС Димитър Георгиев е давал различна по обем информация на тримата големи в държавата – премиера, президента и председателя на парламента.

Според Рашков прокуратурата е „собственост“ на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, а държавното обвинение опитва да спъва работата на МВР, като образува множество досъдебни производства. Той изтъкна, че „сутрин, обед и вечер“ прокурори искали с писма различна информация от МВР.

Рашков не е сигурен дали ще подаде сигнал до прокуратурата за Бойко Борисов, тъй като лидерът на ГЕРБ „има абсолютен имунитет, защото „притежава главния прокурор“.

Въпросният евентуален сигнал към прокуратурата е свързан с думите на Рашков преди два дни, че Борисов заплашил анонимен свидетел с думите: „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо". Бившият премиер отрече: "Не ми бяха пришили само това, че съм изял човек".

„Ако не мислите, че Борисов притежава главния прокурор, бих припомнил как Гешев нахлу с 30-40 души в президентството, но не нахлу по същия начин в резиденцията на Борисов в Бояна, където на снимки се виждат евро и златни кюлчета. Вместо държавното обвинение да изясни въпроса поне с претърсване, прокурорите в момента мълчат“, каза Рашков. „Не мога да си обясня как може един български премиер, който получава няколко хиляди заплата на месец, да крие 2-3 млн. в спалнята. Да не говорим за морала. Българските граждани със свои данъци са построили правителствената резиденция, тя не е там, за да се водят плеймейтки“.

„Главният прокурор се обръща към бившия министър-председател с думата „шефе“. Какво означава това? Всички знаят. Когато казва "шефе" на министър-председателя, премиерът може да бъде спокоен – не му трябва имунитет, депутатски или друг, защото си има главен прокурор“, твърди вътрешният министър.

Попитан защо Борисов е отправил остри обвинения срещу него след смяната на шефа на ДАНС Димитър Георгиев, а не е реагирал така при рокадите в други ведомства, той отговори: „Защото му е важно да получава информация от хората от службите, а те са поставени в такава неудобна и срамна позиция, че дори не са могли да откажат. Включително са предоставяли чувствителна информация, едва ли не само за негово ползване“, каза Рашков.

„Убедих се, че една голяма част от тези, които са използвали СРС, са газили закона. Бих могъл да си го обясня чрез нарушаване на лични, групови и политически интереси“, добави той след скандала с подслушването на опозиционни политици по време на предизборната кампания.

Рашков припомни, че България е осъждана от ЕСПЧ за това, че „службите, които са били назначени от Борисов, са прилагали незаконно СРС в стотици случаи“. Той заяви, че в ДАНС се вършат „безобразия“ и отново критикува шефовете на службите, които излязоха в неплатен почти половингодишен отпуск при встъпването в длъжност на служебното правителство. Вътрешният министър предположи, че нареждането е дошло най-вероятно „от Банкя“. „Не се защитава национална сигурност, като се излиза в платен отпуск“, каза Рашков.

„Отговорността е на Борисов. На практика той, възползвайки се от тези държавни, много важни структури, като бухалки, допринесе за това този човек да бъде освободен“, каза Рашков за Димитър Георгиев. „Защото тези служби трябва да служат на интересите на държавата, а не да се прекланят пред силните на деня“.

„Няма по-глупаво нещо от това да посъветваш ръководителите на институциите, които имат задължение за външната и вътрешната сигурност на страната, да излязат в неплатен отпуск, когато се забелязва завишен бежански натиск, външни опасности не само за България, а изобщо“, добави вътрешният министър.

Той заяви, че Борисов е изградил „тоталитарна система“, в която всички органи и служби са му подчинени, а лидерът на ГЕРБ ги командва. Добави, че най-вероятно времето на служебното правителство няма да стигне за справяне с проблемите, създадени от бившите управляващи.

Рашков обяви, че се надява до следващия месец да приключи вътрешноведомствената проверка по сигнала за незаконното използване за СРС за подслушване на политици, но не може да се ангажира с конкретен срок.


Борисов: Извадиха хора от най-мракобесните времена и ги пуснаха да се бият с ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024
Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024