Снимка: © Getty Images

Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри, вън" обяви, че предполагаемото подслушване на политически активисти е започнало още по време на протестите срещу кабинета "Борисов 3" през лятото на 2020 г. 

Според негова информация - следените политици и активисти не са 32, както твърдеше Атанас Атанасов, а 82. 

"Подслушванията са на два етапа - на етап протести и на етап предизборна кампания. По моя информация са подслушвани 82 души. Освен партиите, които сме анти-ГЕРБ, има и подслушвани хора от БСП, които са близо 1/3 от тези 82 души. Работили са 3 служби - ГДБОП, Контратерор в ДАНС, и Вътрешна сигурност в МВР. Тази служба принципно няма отношение, но може би някой е закачен покрай бившата си работа", каза той в интервю за Нова ТВ. 

До момента има две официални потвърждения на твърденията за следене на политици по време на предизборната кампания, които дойдоха от служебния премиер Стефан Янев и от вътрешния министър Бойко Рашков. Конкретни имена или документни следи за тази дейност обаче още не са разкрити - с изключение на твърдението на Рашков, че самият Янев е бил поставен под наблюдение от службите. 

Хаджигенов допусна, че е възможно подслушването да е разрешено от Специализирания съд по линия на друго разследване срещу "известен разбойник, все едно кой", към когото се "закача" голям брой телефонни номера за следене, без да се описва кои са потребителите им. 

"Придадена му е формална законност. Вероятно Специализираният съд е подписал разрешение, без да погледне кои са тези номера. Все още нямаме достатъчно доказателства. Със сигурност и аз съм подслушван. 99% е сигурно, че са разписвани от Специализирания съд. Вие можете да ми звъннете от непознат номер и вашият номер да е точно този, който е в разпечатката. Някой ще проговори, въпрос на време е. Трябва ни сламка, кълбото се разплита и излиза "Уотъргейт" накрая", каза Хаджигенов.

Преди дни ръководството на Спецсъда обяви публично, че не са издавани разрешения от институцията за прилагане на СРС спрямо политици, вкл. срещу Стефан Янев

Хаджигенов се усъмни в достоверността на това съобщение и допусна, че със смяната на председателя на ДАНС Димитър Георгиев "нещата ще излеждат по друг начин" по отношение на представянето на доказателства за следенето. 

"Регистърът в Специализирания съд също стои. В следващото Народно събрание ще направим комисия за подслушванията и тогава ще отворим всичко", каза той. 

Спецсъдът отрече да е разрешавал СРС срещу ген. Стефан Янев

"Сега се прехвърляме в централата на ГЕРБ, да разберем защо"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба