Снимка: © YouTube.com/Legends

Поредна рокада в Министерството на вътрешните работи - началникът на на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Любомир Янев е бил сменен.

„Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти - лично към министъра на вътрешните работи (б.а. – Бойко Рашков). Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха”, заяви Янев пред NOVA.

По думите му – позицията му в ГДБОП ще заеме Калин Стоянов, който в момента ръководи дирекция за агентите под прикритие. „24 часа“ и bTV също съобщават, че Стоянов е новият директор.

Мотивите за смяната не са обявени официално. Пред bTV Янев каза, че го назначават на друга позиция поради "служебна необходимост".

ГДБОП беше една от службите, които бяха въвлечени в скандала с предполагаемото подслушване на опозиционни политици по време на предизборната кампания.

Любомир Янев стана началник на антимафиотите през юни 2020 г., когато беше назначен от бившия вътрешен министър Младен Маринов от кабинета „Борисов 3“. Преди това е бил зам.-директор в ГДБОП.

Роден е на 4 септември 1981 г. в гр. София. Висшето си образование е завършил в Академията на МВР, завършил е още право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. През 2003 г. постъпва в системата на МВР като разузнавач. Заема различни длъжности в няколко дирекции на СДВР.

„Многократно награждаван с обявяване на благодарност и парични награди от името на Директор на СДВР, Директор на ГДБОП, Главен секретар на МВР, Министър на вътрешните работи и Главен прокурор на Република България“, пише във визитката му в сайта на ГДБОП.

Зам.-председателят на ДАНС Недялко Недялков също е освободен от длъжност. Само преди дни беше сменен и шефът на агенцията Димитър Георгиев. В интервю за "24 часа" Недялков обяснява, че е в отпуск и е научил от колеги, че е взето решение за неговото освобождаване.

Преди повече от седмица директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков също беше сменен от Бойко Рашков след скандала с предполагаемото незаконно подслушване на политици.

Серията промени в системата на МВР започна с освобождаване на административния секретар Бойко Славчев и началника на Инспектората Николай Гешев заради достигната "пенсионна възраст", както обяви Рашков. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на СДВР Георги Хаджиев загубиха ръководните си позиции заради полицейското насилие по време на протестите през 2020 г.

ОДМВР-Пловдив също има нов началник, а този на 3 РПУ в града беше задържан заедно с още 11 души заради "криминални и длъжностни престъпления".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем