Началникът на ГДБОП също се раздели с поста си Снимка: © YouTube.com/Legends

Поредна рокада в Министерството на вътрешните работи - началникът на на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Любомир Янев е бил сменен.

„Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти - лично към министъра на вътрешните работи (б.а. – Бойко Рашков). Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха”, заяви Янев пред NOVA.

По думите му – позицията му в ГДБОП ще заеме Калин Стоянов, който в момента ръководи дирекция за агентите под прикритие. „24 часа“ и bTV също съобщават, че Стоянов е новият директор.

Мотивите за смяната не са обявени официално. Пред bTV Янев каза, че го назначават на друга позиция поради "служебна необходимост".

ГДБОП беше една от службите, които бяха въвлечени в скандала с предполагаемото подслушване на опозиционни политици по време на предизборната кампания.

Любомир Янев стана началник на антимафиотите през юни 2020 г., когато беше назначен от бившия вътрешен министър Младен Маринов от кабинета „Борисов 3“. Преди това е бил зам.-директор в ГДБОП.

Роден е на 4 септември 1981 г. в гр. София. Висшето си образование е завършил в Академията на МВР, завършил е още право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. През 2003 г. постъпва в системата на МВР като разузнавач. Заема различни длъжности в няколко дирекции на СДВР.

„Многократно награждаван с обявяване на благодарност и парични награди от името на Директор на СДВР, Директор на ГДБОП, Главен секретар на МВР, Министър на вътрешните работи и Главен прокурор на Република България“, пише във визитката му в сайта на ГДБОП.

Зам.-председателят на ДАНС Недялко Недялков също е освободен от длъжност. Само преди дни беше сменен и шефът на агенцията Димитър Георгиев. В интервю за "24 часа" Недялков обяснява, че е в отпуск и е научил от колеги, че е взето решение за неговото освобождаване.

Преди повече от седмица директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков също беше сменен от Бойко Рашков след скандала с предполагаемото незаконно подслушване на политици.

Серията промени в системата на МВР започна с освобождаване на административния секретар Бойко Славчев и началника на Инспектората Николай Гешев заради достигната "пенсионна възраст", както обяви Рашков. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на СДВР Георги Хаджиев загубиха ръководните си позиции заради полицейското насилие по време на протестите през 2020 г.

ОДМВР-Пловдив също има нов началник, а този на 3 РПУ в града беше задържан заедно с още 11 души заради "криминални и длъжностни престъпления".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024