Бойко Рашков смени директора на "Вътрешна сигурност" в МВР след скандала със СРС

Директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков е бил сменен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков след скандала с предполагаемото незаконно подслушване на политици. Новината за поредната рокада в МВР обявиха от bTV.

Банков не е уволнен от дирекцията, но все още не е ясно каква позиция ще заеме. По неофициална информация – тримата му заместници също ще се разделят с постовете си. Все още няма яснота кой ще поеме ръководството на "Вътрешна сигурност".

Това се случва ден след като Атанас Атанасов от „Демократична България“ обвини "Вътрешна сигурност" на МВР за това, че е прилагала СРС спрямо лица от политически партии и водачи на листи на последните избори. По думите му – незаконно са били подслушвани над 30 политици от опозиционни партии от началото на 2021 г. В четвъртък Банков е казал пред Рашков, цитиран от "Сега", че дирекцията "не се е занимавала с подслушване на политици".

Рашков: Сред подслушваните е и Стефан Янев, ДАНС унищожава материали по случая

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди, че ДАНС и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) са подслушвали политици около изборите на 4 април, а в това число влиза и служебният премиер Стефан Янев. Софийската градска прокуратура се самосезира и изиска от Националното бюро за контрол на СРС да извърши проверка в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, ГДБОП и ДАНС, за да се установи дали са извършени нарушения при прилагането на специални разузнавателни средства.

По-рано през деня вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че е свалил доверието си от началника на „Вътрешна сигурност“. Той каза пред NOVA, че няма да уволнява Банков, защото има и „други възможности“. „Аз не унищожавам кадрите на МВР, както се опитаха в началото някои да казват и да ме обвиняват”, заяви министърът, а Банков отказа да коментира.

Банков беше директор на „Вътрешна сигурност“ към МВР от 2019 г., а преди това е бил заместник-директор, началник сектор в дирекцията, работил е в ГДБОП и Пето РУ на СДВР.

Завършил е магистър „Връзки с обществеността“ и „Право“ в Югозападния университет, „Философия“ в СУ, има и докторантура по „Сигурност и отбрана“ в Национален военен университет „Васил Левски” (Велико Търново). Завършил е "Изпълнение на ръководни длъжности в системата за национална сигурност и отбрана" във Военната академия в София.

Серията промени в системата на МВР започна с освобождаване на административния секретар Бойко Славчев и началника на Инспектората Николай Гешев заради достигната "пенсионна възраст", както обяви Рашков. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на СДВР Георги Хаджиев загубиха ръководните си позиции заради полицейското насилие по време на протестите през 2020 г.

ОДМВР-Пловдив също има нов началник, а този на 3 РПУ в града беше задържан заедно с още 11 души заради "криминални и длъжностни престъпления". В тази акция участваше именно дирекция "Вътрешна сигурност".


Слави Трифонов поиска съд за "чудовищното" подслушване на политици

Румен Радев уличи шефовете на службите във "вярност към Борисов, не към България"

Директорите на ДАНС и ДАР спряха отпуските си, но служебният премиер отказа да ги приеме


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024