Директорите на ДАНС и ДАР спряха отпуските си, но служебният премиер отказа да ги приеме

Димитър Георгиев (ДАНС) и Атанас Атанасов (Държавна агенция "Разузнаване") са прекратили дългосрочните си неплатени отпуски и са направили опит да се срещнат със служебния премиер ген. Стефан Янев.

Той обаче е отказал да ги приеме заради "натоварената програма около заседанието на Министерски съвет", стана ясно от думите на говорителя на кабинета Антон Кутев. На заседанието е взето решение за смяна на всички областни управители в страната с изключение на четири области - информация за новите назначения се очаква в близките часове.

Според информация на Нова ТВ - председателят на ДАНС Димитър Георгиев е подал оставка. Все още се очаква официално потвърждение.

Георгиев и Атанасов бяха атакувани от служебния вицепремиер Бойко Рашков в понеделник, който разкри, че масово директорите на службите за сигурност са си пуснали неплатени отпуски със срок до месец септември. Рашков осъди поведението им като безотговорно и коментира, че службите са се "самообезглавили" в момент, в който би трябвало да работят най-усилено.

И двамата бяха поканени от Стефан Янев на среща преди седмица, но са отказали да се явят

Според "24 часа" - двамата ръководители на ДАНС и ДАР днес едновременно са подали молби за спиране на неплатените отпуски, но въпреки това служебният премиер е отказал да разговаря с тях.

"Интересна драматургия се разви около началниците на службите за сигурност. Доколкото знам, те бяха поканени още миналата седмица, на която те не се отзоваха. Тъй като държавата и службите трябва да рабоят, премиерът работи с техните заместници. Днес те са дошли за среща с премиера, но не е била възможна срещата заради натоварената програма. Можеше тази драматургия да бъде изработена по-добре от тяхна страна, ако бяха дошли на среща миналата седмица. Работата със службите върви добре", каза Антон Кутев на брифинг пред журналисти.

Той каза, че до момента няма взето решение за тяхното освобождаване. Преди ден обаче Бойко Рашков даде сигнал, че не може да работи с ръководни кадри на служби, под чийто надзор са извършвани престъпления заради нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства.

Бойко Рашков след обвиненията към водещите на "Тази сутрин": Просто съжалявам

Бойко Рашков: Държавата е без шефове на службите за сигурност, взели са неплатени отпуски до септември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024