Снимка: © TV1

„Съжалявам. Просто съжалявам“ – това е първата реакция на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков след интервюто му по bTV, довело до обвинения срещу водещите на „Тази сутрин“.

След като направи медийна изява в сутрешния блок в понеделник, ден по-късно Рашков заяви пред БНР, че ако бил собственик на телевизията, „моментално“ щял да „отстрани“ от предаването Биляна Гавазова и Златимир Йочев.

Причината – по думите му – е, че водещите получавали указания в слушалките какви въпроси да му задават и не чували отговорите му, а повтаряли „един и същи въпрос по няколко пъти“. Освен това той показа недоволството си от факта, че журналистите отклонили темата с въпроси за Елена Фичерова-Караиванова – началникът на политическия му кабинет, която е една от учредителките на „Българско лято“ на Васил Божков.

bTV защити Гавазова и Йочев, след като Бойко Рашков "препоръча" да бъдат уволнени

В интервю за предаването „Алтернативата“ по TV1 на 18 май Рашков бе попитан защо е реагирал срещу Гавазова и Йочев по този начин и отговори: „Защото ми се стори, че това не е журналистика, това е нещо друго“.

„Аз от може би 30 години и повече контактувам с ваши колеги журналисти, с които съм в много добри отношения. Винаги съм се отнасял с уважение към тази професия. Винаги съм подхождал много отговорно, когато съм поканен да разглеждаме, да развиваме определена тема, която е от моята компетентност, от моите познания, и бих могъл да бъда полезен. Но подобно отношение, на каквото се натъкнах, никога досега не съм забелязвал, не съм чувствал. Това беше повече от обидно“, смята служебният вътрешен министър.

„Вероятно съм прекалено доверчив, може би. Струва ми се, че отсрещната страна би следвало да се държи уважително, така както и аз. За съжаление, не се получи“, каза Рашков.

„Все пак това ми беше първата проява (б.а. - медийна) в качеството ми на вицепремиер и министър на вътрешните работи. Съжалявам. Просто съжалявам“, каза той пред TV1.

Рашков срещна критиките на водещата Светла Петрова, която заяви, че „не е приемливо да има такива изказвания от политици към журналисти“. „Едно такова политическо изказване също води до смъкване по стълбицата на свобода на словото. Може би те трябва да бъдат санкционирани просто с вашето отсъствие“, каза тя, а служебният вицепремиер отговори: „Благодаря ви за съвета, може би ще се възползвам“.

Силвия Великова от БНР също критикува Рашков след атаката му към Йочев и Гавазова, като му напомни, че връзката между студиото и редакторите се използва в професията и не е повод за очерняне,

От bTV отговориха в официална позиция, в която защитиха водещите си. Телевизията счита за „обезпокоително“ длъжностни лица да продължават да атакуват публично журналисти от частни и независими медии с "безпочвени твърдения".

Асоциацията на европейските журналисти в България също намира за "недопустим" коментара на служебния министър на вътрешните работи срещу водещите на "Тази сутрин". "В никакъв случай не е работа на министри или други политици да изразяват мнение кой журналист трябва да води едно или друго предаване. АЕЖ настоява за извинение от служебния министър Бойко Рашков. Призоваваме го да предприеме разследване на случаите на полицейско насилие над журналисти и граждани. Така той ще даде своя принос за подобряване на мястото на България в класацията за свобода на словото на Репортери без граници – класация, от която той очевидно се вълнува", пише в позицията на организацията, публикувана на 19 май.

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) заяви, че е „недопустимо представител на изпълнителната власт да призовава за отстраняване на журналисти". 


МВР поиска НАП да провери журналиста Димитър Кенаров

Елена Фичерова е била уволнена от КПКОНПИ, преди да влезе в екипа на Бойко Рашков

Бойко Рашков: Държавата е без шефове на службите за сигурност, взели са неплатени отпуски до септември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина