МВР поиска НАП да провери журналиста Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи прибягва към "тактики за сплашване" по делото на журналиста Димитър Кенаров срещу полицията за незаконния му арест по време на протестите през септември 2020 г.

Асоциацията на европейските журналисти сигнализира, че МВР е поискало НАП да направи проверка за това какви данъци, здравни и социални осигуровки е плащал Димитър Кенаров. Поискана е и информация дали той членува в Съюза на българските журналисти - независимо, че участието в нея е доброволно, а не задължително за практикуването на професията в България.

Искането пред съда е направено от представителите на МВР на 22 април, още в мандата на министър Христо Терзийски и кабинета "Борисов 3".

От АЕЖ посочват, че Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на организацията от 2012 г. и е бил част от управителния й съвет.

“Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект – сплашване”, казва неговият адвокат Стоян Мадин.

Кенаров беше удрян, влачен от полицаи и задържан в РПУ продължение на часове в нощта на 2 срещу 3 септември 2020 г. - един от големите антиправителствени протести. Журналистът води дело срещу МВР за незаконно задържане, след като прокуратурата отказа да разследва действията на полицейски служители по случая.

Арестът му беше включен в доклада на "Репортери без граници" в последния анализ за състоянието на свободата на словото в България.

Асоциацията на европейските журналисти постави няколко искания пред служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков - да се прекрати искането за проверка от НАП срещу Кенаров, тъй като тя е "напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си" .

АЕЖ настоява Рашков да поднови вътрешната проверка в МВР по случая, приключила с извод за липса на нарушения спрямо журналиста, и да освети информацията от нея, както и от всяка друга проверка за полицейско насилие при антиправителствените протести през 2020 г.

Имаше ли целенасочен побой срещу журналисти и координатори на протестите?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Срещаме се с нея в рамките на проектите ни с Dr. Oetker

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024