Министерството на вътрешните работи прибягва към "тактики за сплашване" по делото на журналиста Димитър Кенаров срещу полицията за незаконния му арест по време на протестите през септември 2020 г. 

Асоциацията на европейските журналисти сигнализира, че МВР е поискало НАП да направи проверка за това какви данъци, здравни и социални осигуровки е плащал Димитър Кенаров. Поискана е и информация дали той членува в Съюза на българските журналисти - независимо, че участието в нея е доброволно, а не задължително за практикуването на професията в България. 

Искането пред съда е направено от представителите на МВР на 22 април, още в мандата на министър Христо Терзийски и кабинета "Борисов 3". 

От АЕЖ посочват, че Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на организацията от 2012 г. и е бил част от управителния й съвет.  

“Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект – сплашване”, казва неговият адвокат Стоян Мадин. 

Кенаров беше удрян, влачен от полицаи и задържан в РПУ продължение на часове в нощта на 2 срещу 3 септември 2020 г. - един от големите антиправителствени протести. Журналистът води дело срещу МВР за незаконно задържане, след като прокуратурата отказа да разследва действията на полицейски служители по случая. 

Арестът му беше включен в доклада на "Репортери без граници" в последния анализ за състоянието на свободата на словото в България

Асоциацията на европейските журналисти постави няколко искания пред служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков - да се прекрати искането за проверка от НАП срещу Кенаров, тъй като тя е "напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си" .

АЕЖ настоява Рашков да поднови вътрешната проверка в МВР по случая, приключила с извод за липса на нарушения спрямо журналиста, и да освети информацията от нея, както и от всяка друга проверка за полицейско насилие при антиправителствените протести през 2020 г. 

Имаше ли целенасочен побой срещу журналисти и координатори на протестите?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията