Министерството на вътрешните работи прибягва към "тактики за сплашване" по делото на журналиста Димитър Кенаров срещу полицията за незаконния му арест по време на протестите през септември 2020 г. 

Асоциацията на европейските журналисти сигнализира, че МВР е поискало НАП да направи проверка за това какви данъци, здравни и социални осигуровки е плащал Димитър Кенаров. Поискана е и информация дали той членува в Съюза на българските журналисти - независимо, че участието в нея е доброволно, а не задължително за практикуването на професията в България. 

Искането пред съда е направено от представителите на МВР на 22 април, още в мандата на министър Христо Терзийски и кабинета "Борисов 3". 

От АЕЖ посочват, че Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на организацията от 2012 г. и е бил част от управителния й съвет.  

“Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект – сплашване”, казва неговият адвокат Стоян Мадин. 

Кенаров беше удрян, влачен от полицаи и задържан в РПУ продължение на часове в нощта на 2 срещу 3 септември 2020 г. - един от големите антиправителствени протести. Журналистът води дело срещу МВР за незаконно задържане, след като прокуратурата отказа да разследва действията на полицейски служители по случая. 

Арестът му беше включен в доклада на "Репортери без граници" в последния анализ за състоянието на свободата на словото в България

Асоциацията на европейските журналисти постави няколко искания пред служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков - да се прекрати искането за проверка от НАП срещу Кенаров, тъй като тя е "напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си" .

АЕЖ настоява Рашков да поднови вътрешната проверка в МВР по случая, приключила с извод за липса на нарушения спрямо журналиста, и да освети информацията от нея, както и от всяка друга проверка за полицейско насилие при антиправителствените протести през 2020 г. 

Имаше ли целенасочен побой срещу журналисти и координатори на протестите?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности