Имаше ли целенасочен побой срещу журналисти и координатори на протестите? Снимка: © Иво Мирчев / Facebook

Журналистът Димитър Кенаров и съпредседателят на „Зелено движение“ Борислав Сандов съобщиха, че ще търсят правата си след проявеното срещу тях полицейско насилие. Репортерът беше бит от служители на реда вечерта на 2 сепември, а Сандов бе задържан по-рано същия ден, по време на демонстрацията под надслов „Велико народно въстание“. И двамата твърдят, че не са проявили агресия срещу полицията.

В интервю за „Тази сутрин“ по bTV те определиха случилото се като „полицейски произвол“ и казаха, че действията на служителите на реда са представлявали целенасочено задържане на определени хора, притежаващи координационна функция на протестите или отразяващи случващото се.

126 арестувани на протеста, лагерът на Орлов мост е премахнат

Кенаров, който е със синини под дясното око, каза, че това са само видимите последици. Разказа, че са го задържали около 22 ч, когато напрежението между протестиращи и полиция се нагнетило.

„Когато полицията започна да разчиства протестиращите пред Ларгото, аз бях там. Снимах видео, но бях притиснат до стената на президентството, бях попаднал в капан. Полицаите ме хванаха, а аз крещях, че съм журналист и имам акредитация от Асоциацията на европейските журналисти. Избутаха ме до „Дондуков“, хвърлиха ме на земята, а камерата ми хвръкна на една страна. Двама души стъпиха върху мен. Бях с извити ръце дълго време. Казах им, че се задушавам, но друг полицай с кубинки започна да ме рита по главата и лицето. За щастие, ударът не попадна в окото ми, то е здраво“, сподели Кенаров.

„После ми сложиха белезници, часове стоях така. Легитимирах се като журналист. Един от полицаите видя акредитацията ми, показа я на свой началник и той също видя. Но нищо не се случи. Те знаеха много добре, че аз съм журналист. Но седяха, мълчаха и самите те не представиха идентификация, което е задължително по закон“, каза още той.

Допълни, че е отразявал събития и в други конфликтни точки – Турция, Украйна, Крим. Затова винаги носел противогаз и каска – „за да работя нормално в такава трудна среда“.

„За мен проблемът не е, че не съм получил този удар. Тук става въпрос за целенасочен побой и целенасочен полицейски произвол срещу журналист“, каза Кенаров.

Добави, че не е участвал в тези протести, а е бил там в качеството си на журналист. Не са му обяснили на какво основание е арестуван. В Пето РУ са го накарали са го да напише описание на случилото се и акт, който е формалност. После, по думите му, бил пуснат без обяснения, а камерата му изчезнала, след като изхвръкнала от ръцете му на мястото на събитието.

„Извадих си свидетелство от съдебна медицина и смятам да съдя полицията за това, което се случи. Важно е това да стане заради всички журналисти, които работим на подобни места“, каза Кенаров.

Съпредседателят на „Зелено движение“ Борислав Сандов бе задържан във Второ РУ, след като бе изведен от протестите от трима полицаи. Това се случи около обяд на 2 септември. Според него – служителите на реда били там, за да създават конфликти.

Борислав Сандов е бил задържан, Европейската зелена партия поиска освобождаването му

„Това, което видях, беше брутална полицейска агресия, предизвикана от политическа репресия. Политическата репресия явно бе поставена като задача на тези групи от полицейски кордони. Все още не сме чули нито от СДВР, нито от МВР доклад, отчет. Чуваме колко били наранени полицаите, но трябва да ви кажа, че от другата страна наранените са много повече – в това число журналисти, учени, граждани, политически опоненти на тази власт“, сподели Сандов.

„Установихме, че на място има камери на полицията, които правят лицево разпознаване, които профилират. И е много възможно да има целенасочено действие срещу определени хора, които да бъдат изведени от протестите. Такъв беше координаторът на палатковия лагер на „Орлов мост“. Такъв бях аз, такива бяха други хора. Даже не бих се учудил, ако целта е и действия срещу журналисти“, каза съпредседателят на „Зелено движение“.

Още на 2 септември Сандов твърдеше, че са го извели принудително и са го задържали, без да е проявявал агресия и без да е нарушил полицейския кордон. Тогава той получи подкрепата на Европейската зелена партия („European Greens“), които настояха за освобождаването му. Стана ясно, че бил пуснат 25 часа след ареста си.

„В моя акт, който ми съставиха във 2-ро районно управление, пише, че съм ритал полицейски автомобили, скачал съм върху тях, не съм изпълнил полицейско разпореждане – нито едно от трите неща не е вярно. Изглежда абсурдно, освен че не е вярно“, каза той.

„Прекарах 25 часа в ареста – това е над нормата. Нарушение имаше при ареста ми, нарушение имаше при похватите, при които бях арестуван – брутално полицейско насилие, измъчване, захвати в главата, в областта на шията, които са недопустими. Сложиха и коляно върху главата ми. Бях напръскан със спрей. Бях издърпан от групата, без да съм бил при кордона с полицаите – те нахлуха, издърпаха ме, отведоха ме до джипа и ми сложиха белезници“, добави Сандов.

„Не съм проявил агресия. Това беше явно действие за извеждане на хора, които имат координационни функции на протеста. Не е важно ние да се оплакваме. Проблемът е държавен, той е национален – България потъпква човешки права. Действа извън всички норми на българското законодателство, на международното законодателство“, каза още съпредседателят на „Зелено движение“.

По думите му – България ерозира брутално по отношение на демокрацията и човешките права. Той смята, че страната има нужда от основен ремонт и премахване на модела, в който хора на високи постове във властта решават подобни неща.

„Ще обжалвам всички актове, които са ми написани, и със сигурност ще заведа обратни искове към държавата“, каза Борислав Сандов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024