Борислав Сандов е бил задържан, Европейската зелена партия поиска освобождаването му Снимка: © Facebook.com/Borislav Sandov

Съпредседателят на партията „Зелено движение“ Борислав Сандов е бил задържан от полицията по време на протеста под надслов „Велико народно въстание“. Новината съобщи самият той в профила си във Facebook, където определи ареста си като „полицейски произвол“.

Сандов твърди, че са го извели принудително и са го задържали, без да е проявявал агресия и без да е нарушил полицейския кордон. Той е във Второ РУ заедно с члена на Националния съвет на партията Иван Калчев. Последният съобщи в социалните мрежи, че двамата вече имат адвокат.

На живо: Протестиращи освободиха задържан от полицията

„Полицията събира протестиращи на случаен принцип и възнамерява да ни държи по коридорите на РПУ-тата до утре, за да не се върнем на протеста. Дори не знаят по кой член от закона да ни съставят заповедите за задържане, защото онези, които ни арестуваха, са обратно в линията на 'робокопите' с лютивия спрей и палките“, написа Борислав Сандов.

„Но не могат да арестуват всички протестиращи. И не могат да спрат процеса на народното недоволство, докато не си подадат оставките. Вече за всички е ясно, че вкопчването на ГЕРБ и ОП във властта е единствено за да крадат европейските и нашите пари. Тази агония трябва да спре. След днешните събития Борисов вече загуби и последните си приятели в Европейския съюз. Сега той единствено може да прави като Лукашенско в Беларус. И именно с тези си действия да остане в историята“, написа още съпредседателят на „Зелено движение“.

Той получи подкрепата на Европейската зелена партия („European Greens“). Съпредседателят на партията Евелин Хуйтебрьок изрази недоволството си в социалните мрежи. Тя написа, че в България „се извършват неприемливи арести на членове на „Зелените“, включително на техния председател Борислав Сандов. И това – докато участваха мирно в демонстрация срещу парламента“.

Хуйтебрьок отбеляза, че тези действия на управляващите продължават вече месеци и остана изненадана, че все още няма реакция от Европейската народна партия, част от която е ГЕРБ. „Европейските зелени“ искат незабавно освобождаване на хората, които понастоящем са лишени от свобода“, призова тя.

Малко по-късно днес граждани, начело с Георги Георгиев от Сдружение "БОЕЦ" се събраха пред РУ-то в подкрепа на всички 16 задържани от жандармерията днес. Обявиха, че сред тях има и двама чуждестранни граждани - от Обединеното кралство и от Франция. "Задържани са без каквато и да било причина, като заповедите за задържане са абсолютно нечетливи. Ще се съберем по-късно пред Софийския районен съд за обжалването на задържането на 16-те", съобщи бившият пиар на община "Младост" Петър Кърджилов, който също бе сред недоволните.


СДВР: Ако напрежението ескалира, ще използваме физическа сила

16 души са хоспитализирани вследствие на сблъсъците

На фона на протестите: Борисов и министрите заседават онлайн


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024