Снимка: © Иво Мирчев / Facebook

Полицията предупреди, че ако напрежението на протеста "Велико народно въстание" пред новата пленарна зала продължи и демонстрантите не спрат да атакуват служителите на реда, то те ще използват физическа сила и помощни средства.

Това обяви директорът на СДВР главен комисар Георги Хаджиев на извънреден брифинг, даден на фона на сблъсъците пред Народното събрание. Добави, че над 20 негови колеги са били обгазени.

"Призоваваме гражданите да протестират мирно. От кадрите, които се виждат, става ясно, че агресията спрямо полицаите ескалира. Над 20 полицейски служители са обгазени и се налага да използваме средства за лична защита. Ако положението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицейските служители ще използват физическа сила и помощни средства, както е установено в закона", каза Хаджиев.

"Замерят колегите с камъни, с домати, яйца, твърди предмети. Надявам се, че ще се вслушат в нашия призив. Опитваме се да намалим напрежението пред сградата на НС. Ние сме там, за да запазим гражданския мир и да не допускаме грубо нарушаве на обществения ред. Надявам се да не се стигне до по-голямо напрежение", обяви директорът на СДВР.

От полицията казаха, че служителите на реда, които са на първа линия пред Народното събрание тази сутрин, са били с жълти жилетки и са нямали никакви намерения да влизат в сблъсъци с протестиращите. Искали диалог с тях, но от другата страна не им отвърнали със същото.

"Малка част от гражданите ни послушаха, но по-голяма част от присъстващите там се възползваха. Направиха опит за разклащане на полицейски автомобили, после започнаха да хвърлят всякакви предмети към колегите. Това не беше целенасочено спрямо сградата на Партийния дом, а целенасочено срещу колегите", обявиха от МВР.

"Има задържани лица. Лице, което се качи на полицейски автомобил, лица с остри предмети, хора, които отнеха полицейски предмети – щитове, палки. Наблюдението ни от последните минути е, че се използва газ. Не мога да кажа какъв, но колегите са обгазени", казаха от полицията и не посочиха броя на задържаните към този момент.


Прочетете още:

На живо: Полицията използва лютив спрей, заплаши с физическа сила

Бунт при речта на Радев: Парламентът не трябва да е обслужващ персонал на премиера

ДПС поиска оставките на Бойко Борисов и Румен Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин