На живо: Десетки задържани при нова ескалация на протеста Снимка: © Иво Мирчев / Facebook

На 2 септември бе дадено началото на големия протест под надслов "Велико народно въстание" . Следете всичко най-важно от центъра на София с "Булевард България":

23:30 ч. - Полицията започна да разчиства Ларгото от протестиращи

Напрежението нарасна значително малко след 22 ч., след като полицията започна да изтласква групи от протестиращите и да арестува хора от първа линия. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви пред Нова ТВ, че сред хората, които хвърлят бомбички и камъни, има футболни фенове, които по думите му са "добре управлявани". Около 23 ч. МВР пристъпи в контраатака и изтласка множеството от периметъра пред бившия Партиен дом в посока Шератон.

Има множество арестувани и ранени хора. На площад "Независимост" е извадено водно оръдие.

21:15 ч. - Пиратки и бомбички полетяха към служителите на реда

Няколко пиратки и бомбички полетяха към полицаите, охраняващи Партийния дом. По информация на bTV - ранени са двама души. Те са били закарани в болница, след като се опитали да предпазят полицаите, заставайки пред тях. Не е ясно кой е хвърлил бомбичките. Полицаите на първа и на втора линия вече са с каски, а щитовете им са вдигнати.

18:50 ч. - Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов е задържан в СДВР и е отведен към Варна.

Голяма част от 35-те задържани са поддръжници на "Възраждане"

17:45 ч. - Протестиращите се завръщат на пл. "Независимост" след няколкочасово прекъсване. Започват да се събират все повече хора. Ситуацията е спокойна и не се наблюдават провокации и сблъсъци. Полицаите са свалили щитовете си.

16:27 ч. - "Срещу нас нямаше граждани, а криминален контингент и ултраси"

Над 35 души са били задържани и отведени в районните управления в София при протестите под надслова „Велико народно въстание“. Голяма част от тях са били поддръжници на партия „Възраждане“ – това съобщи директорът на СДВР комисар Георги Хаджиев, без да споменава името на политическата група.

„Подчертавам категорично, че действията на столичните полицаи са изцяло в законовите ни правомощия, дори, бих казал, пасивни. Полицаите успяха да запазят гражданския мир. Срещу българските полицаи не бяха изпратени граждани, а криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията и търсещи сблъсък“, каза Хаджиев.

Голяма част от 35-те задържани са поддръжници на "Възраждане"

15:55 ч. - Броят на хората, преминали през лечебни заведения и спешни кабинети след протеста, се увеличи до 45 души към 14:30. Шестима от тях остават в болница за лечение и наблюдение. Това съобщиха от "Спешна помощ".

45 души са потърсили медицинска помощ след протеста

15:35 ч.. - Христо Иванов призова хората да продължат протеста

"Пътят минава тук, през площада – затова, всички на митинг!", призова той в живо включване във Facebook. "Довечера трябва да се съберат колкото се може повече хора. Става въпрос за борба на волите. Тя трабва да продължи и трябва да сме наясно, че огромно политическо значение има протестите да продължават", съобщи съпредседателят на "Демократична България".

Той отбеляза два важни политически фактора от днешния протест. Първият, по думите му, е, че никога в последните години не е имало толкова хора на дневна демонстрация в София. "Това е огромна енергия, хората имат гняв", каза той. "Вторият елемент е речта на Мустафа Карадайъ – той изброи всички възможни приходоизточници, от които ДПС и Сарая смята да усвоява – държавен бюджет, еврофондовете и така нататък".

"Обяви това, което смятат да инкасират. Те крадат политическо време, за да го превърнат в пари. Това е техният жизнен цикъл. Те ще стоят до последно, заради това държат Бойко Борисов, който вече се изпразни от съдържание. Той е заложник на ДПС. Тези хора го използват и ще го изхвърлят", каза Иванов.

15:20 ч. - СЕМ осъди обгазяването на журналисти по време на протеста

"СЕМ настоява всеки да уважава работата на журналистите и репортерските екипи, защото журналистите са "очите и ушите" на гражданското общество и всеки опит те да бъдат „обгазени” или наранени е атентат срещу свободата на словото" - това се казва в позиция на Съвета за електронни медии след инцидентите с няколко репортери от национални телевизии, които отразяваха напрежението около сградата на Партийния дом.

Заради обгазяване с лютив спрей бяха приети в болница репортерът от БНТ Николай Минков и двама оператори. Канна Рачева от bTV също беше напръскана със сълзотворен газ, а операторът й Борислав Мавров - отведен с линейка в ИСУЛ.

"СЕМ се обявява срещу крайния антагонизъм и политическото противопоставяне, което взривява гражданския мир и разбирателство в обществото. Демокрацията е диалог, а не война. Насилието не е аргумент, а безсилие пред свободното слово", се казва в позицията.

14:37 ч.: Обстановката се нормализира. Гражданите преминаха в мирна демонстрация - скандират "Оставка" и развяват българските знамена. Намаля полиcейското присъствие в района на Народното събрание и Министерския съвет. Полицаите от кордона пред БНБ се оттеглиха и освободиха пътя към площад "Батенберг".

14:30 ч.: Задържаха съпредседателя на "Зелено движение" Борислав Сандов

Съпредседателят на партията „Зелено движение“ Борислав Сандов е бил задържан от полицията по време на протеста под надслов „Велико народно въстание“. Новината съобщи самият той в профила си във Facebook, където определи ареста си като „полицейски произвол“.

Сандов твърди, че са го извели принудително и са го задържали, без да е проявявал агресия и без да е нарушил полицейския кордон. Той е във Второ РУ заедно с члена на Националния съвет на партията Иван Калчев. Последният съобщи в социалните мрежи, че двамата вече имат адвокат.

Борислав Сандов е бил задържан, Европейската зелена партия поиска освобождаването му

Той получи подкрепата на Европейската зелена партия („European Greens“). Съпредседателят на партията Евелин Хуйтебрьок призова всички арестувани граждани да бъдат освободени.

13:56 ч.: 16 души са били хоспитализирани вследствие на сблъсъците в центъра на София - и протестиращи, и полицаи. Над 40 повиквания са били получени на тел. 112 от района на протеста на пл. "Независимост". На място са ходили 21 линейки, а към момента на място остават 7 от тях, обявиха от Спешна помощ, цитирани от БНТ.

В ИСУЛ са приети за прегледи трима репортери и оператори. Трима обгазени полицаи са прегледани в "Пирогов". Те са отказали да останат на лечение в болницата. През спешното отделение са преминали още един мъж и една жена.

16 души са хоспитализирани вследствие на сблъсъците

13:20 ч.: Протестиращите освободиха задържан от полицията

Протестиращи образуваха жива верига на ул. "Леге", за да не позволят на полицията да отведе задържан млад мъж. Причините за неговия арест все още са неясни. Демонстрантите защитиха мъжа и влязоха в сблъсък с полицията, за да не позволят на силите на реда да го отведат.

Те обаче го качиха в буса. Тогава недоволните граждани седнаха на земята и се хванаха за ръце, за да не може превозното средство да продължи напред. Отзад имаше автомобили и така полицията попадна в блокада. "Пуснете го" - скандираха демонстрантите.

Служителите на реда отново използваха лютив спрей и изблъскаха един мъж и една жена. На място бе и кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков. Той обясни, че задържаният е бил набелязан и арестуван. По думи на цивилен полицай - "имало защо" да бъде задържан, каза Трайков.

След настояване на протестиращите полицаите пуснаха момчето от буса, а след като излезе, се видя, че има кръв по ръката си и панталоните му бяха скъсани. Той обясни, че служителите на реда са го задържали, тъй като нямал документи. По думите му – причината била, че документите му паднали преди това. Обясни още, че е бил съборен на земята.

12:45 ч.: Пострада журналистът от БНТ Николай Минков. Той е бил отведен в болница, след като се е почувствал зле при напръскване с лютив спрей от страна на полицията.

12:30 ч. - Бул. "Дондуков" е затворен дори за пешеходци

Полицията не допуска движението по булеварда, който е една от транспортните връзки към сградата на бившия Партиен дом. Служителите на СДВР спират пешеходците, като им казват, че "не е препоръчително" да използват "Дондуков" по време на протеста. Междувременно автомобилите търсят заобиколен маршрут по паралелната по-малка улица "Искър", където трафикът е много засилен.

12:20 ч.: Мъж изпадна в безсъзнание

От "Отровното трио" призоваха лекар да отиде пред Министерски съвет - там мъж е изпаднал в безсъзнание. Веднага на място пристигна линейка. Все още не са ясни причините за инцидента и подробности около състоянието на мъжа.

Жена изпадна в тежко състояние на площад „Независимост“ – най-вероятно след обгазяването. Тя диша тежко, а лекарите ѝ дадоха кислород. На място има линейка.

12:05 ч.: Бали слама хвърчат към полицията

Протестиращите започнаха да хвърлят бали със слама към полицаите на площад "Независимост". По-рано използваха и контейнер за смет като таран срещу полицаите. Демонстрантите къртят павета и ги насочват към силите на реда, а те отговарят със сълзотворен газ. Това се случва в близост до тентата на майките от "Системата ни убива".

Гражданите застанаха като жив щит пред служителите на реда и поискаха диалог с тях. Сред тях се вижда и ген. Димитър Шивиков. Сред обгазените е Мая Манолова, предаде "24 часа".

12:00 ч.: Общо 8 задържани

Осем души са задържани до момента при днешните протести, съобщиха от МВР. От полицията призоваха гражданите за пореден път да запазят мирната форма на протеста, да не се поддават на провокации и да не се увличат по проявите на агресивно поведение.

11:50 ч.: Час след като полицията обгази няколко протестиращи и журналисти около Народното събрание, от МВР пуснаха кадри, в които се видя, че спрей е използван и от провокатори. От пресцентъра на министерството обявиха, че жандармерист е в болница след удар в областта на главата.

11:15 ч.: Нови сблъсъци

"Отровното трио" призова протестиращите да обградят Народното събрание, а точно по това време демонстрантите направиха поредния си опит да пробият полицейския кордон. Те искат да преминат през бусовете на жандармерията, които са блокирали пътя към бул. "Цар Освободител", до паркинга на БНБ.

Има нови четирима арестувани, предаде БНР- Полицаи влачиха мъже по паветата към бусовете. Сред демонстрантите отново се забелязаха такива с тениски на "Възраждане".

Те хвърляха камъни и тръгнаха да избутват вдигналите щитовете си полицаи, а служителите на реда, от своя страна, пак използваха лютив спрей. Видя се, че няколко души паднаха на земята, имаше пострадали и двама полицаи, но в крайна сметка опитът да се пробие кордона се оказа неуспешен. На място пристигна линейка.

11:00 ч.: Протестиращите започнаха да се изтеглят от сградата на бившия Партиен дом. Потеглиха към кръстовишето на улиците "Дондуков" и "Раковска" с цел да блокират движението. Депутатите ще си тръгнат с автомобилите си по ул. "Московска". Напрежението намаля, обстановката е по-спокойна и полицаите свалиха щитовете си.

10:45 ч.: Парламентарната сесия приключи и депутатите напуснаха сградата. Премиерът Бойко Борисов така и не се появи.

10:38 ч.: Оператор и журналист от bTV пострадаха

Операторът на bTV Борислав Мавров е откаран с линейка в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, след като е пострадал при обгазяването. Състоянието му е добро, съобщи Канна Рачева - един от репортерите на медията от мястото на събитието. Тя също пострада при използването на лютивия спрей.

"След напръскването се вижда по-слабо. Усещането е като горене, болката е по-голяма, но човек се справя с това", каза Рачева и добави, че на място са пристигнали 4 линейки.

10:20 ч.: Над 20 полицаи са обгазени, полицията заплаши с физическа сила

Полицията предупреди, че ако напрежението на протеста "Велико народно въстание" пред новата пленарна зала продължи и демонстрантите не спрат да атакуват служителите на реда, то те ще използват физическа сила и помощни средства за самозащита.

Това обяви директорът на СДВР главен комисар Георги Хаджиев на извънреден брифинг, даден на фона на сблъсъците пред Народното събрание. Добави, че 20 негови колеги са били обгазени.

"Ако положението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицейските служители ще използват физическа сила и помощни средства, както е установено в закона", каза Хаджиев.

Полицията обяви, че има няколко задържани, но не посочи техния брой.

СДВР: Ако напрежението ескалира, ще използваме физическа сила

10:15 ч. - ДПС: "Румен Радев избра политическата барикада"

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставките на кабинета на Бойко Борисов и на президента Румен Радев при откриването на новата сесия на 44 Народно събрание.

По думите му - гаранция за честни избори ще има, ако премиерът на новото експертно правителство се излъчи от първата политическа сила (ГЕРБ), а вицепремиерът - от втората партия (БСП).

"Вместо Радев да влезе в ролята на обединител на нацията, той избра моделът на противопоставянето. Той избра политическата барикада. Румен Радев атакува правителството, Народното събрание, прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт", каза Карадайъ.

ДПС поиска оставките на Бойко Борисов и Румен Радев

09:50 ч. Полицаите започнаха да използват лютив спрей и сълзотворен газ срещу протестиращите, които предприеха действия по пробив на кордона. Това се случи откъм източната част на сградата на новата пленарна зала, която е най-конфликтната точка. Младежи започнаха да хвърлят яйца, бомбички и камъни.

Демонстрантите започнаха да хвърлят вода срещу служителите на реда, които са с каски и щитове. Хората се хвърлят към бусовете на жандармерията. Те служат за своеобразна преграда към входа, откъдето излизат народните представители. Сблъсъците между гражданите и полицията продължават, а още няколко души бяха задържани.

Един от организаторите на протестите - Николай Хаджигенов от "Отровното трио", бе пуснат през кордона. Той опитва да намали напрежението между жандармерията и недоволните граждани. "Нашите хора твърдят, че полицаите са използвали сълзотворен газ. Половината плачат. Как да разберем какво са използвали от полицията? Не бяхме предупредени. Опитвам се през цялото време да спра това. Затова съм тук. Идеята е да не се допусне това (б.а. - напрежение)", каза той.

09:45 ч. Даниела Дариткова: Едва ли ще се запомни с добро този, който със стиснат юмрук призова за метежи и бунт

Депутатите от ГЕРБ се върнаха в залата малко след края на речта на Румен Радев, а председателят на ПГ Даниела Дариткова се обърна към президента, без да споменава името му по следния начин:

"Всеки политик има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката. Едва ли ще се запомни с добро този, който със стиснат юмрук призова за метежи и бунт, заради който се поругават сградите на институциите в България, заради когото се разнасят ковчези и бесилки".

Групата на ГЕРБ осъзнаваме необходимостта от решителни промени и ще съдействаме за осъществяването им. Тези промени трябва да се направят в синхрон с обществените промени и с предизвикателствата в перспектива. Конституционният проект е преди всичко инструмент за свикване на Велико Народно събрание. Той не е нито новата конституция, нито ще бъде приет от настоящия парламент. ВНС ще бъде свикано след избори и ще получи представителност от всички граждани, каза още Дариткова.

"Не целим да предизвикаме техничекси разговор, а национален политически дебат, който да приключи с максимално широко съгласие", каза още тя.

От позицията си на първа сила ние се отказваме от възможността да оказваме силово своите възгледи. За нас политиката е участие за удържане на нацията в единна структура въпреки различията. Не искаме да насъскваме българи срещу българи. Нямаме намереение да участваме в подобен сценарий, каза Дариткова.

09:30 ч. - "Бягството няма да ви спаси от позора".

Драма в новата пленарна зала още в първия ден след завръщането на депутатите - народните представители от управляващата партия ГЕРБ напуснаха, когато президентът Румен Радев се насочи към трибуната, за да изнесе реч към тях и българския народ. Своеобразният бунт ядоса държавния глава, който каза: "Бягството няма да ви спаси от позора".

В речта си към останалите депутати той призова за оставка на правителството на Бойко Борисов, каза, че народните представители не трябва да бъдат "обслужващ персонал" на изпълнителната власт и се обяви срещу евентуален служебен кабинет в рамките на сегашното правителство.

Бунт при речта на Радев: Парламентът не трябва да е обслужващ персонал на премиера

09:15 ч.: Веселин Марешки, председател на "Воля", заяви, че парламентарната му група няма да помогне на ГЕРБ за събирането на 120-те подписа под проекта за нова конституция.

"Анонсът беше, че днес ще внесат 120 подписа. Ние в събирането им няма да участваме. Ние се срещнахме с ГЕРБ, потвърдихме, че днес няма да участваме. Ако има други консултации, това е друга тема. Може да влезем в разговори и ще се запознаем с проекта. Досега не сме се запознали с този проект, защото сме прагматици", каза Марешки.

ГЕРБ очаква да събере 120 подписа за новата си конституция

На въпрос дали се присъединява към искането на избори, Марешки отрече и обяви, че нов изборен цикъл ще е "най-зловещото нещо, което може да се случи в България".

09:00 ч.: Към 9 ч. провокаторите с тениски на партия "Възраждане" опитаха за пореден път да пробият кордона на служителите на реда, точно пред входа на бившия Партиен дом. Напрежението ескалира, след като поддръжниците на проруската партия започнаха да бутат полицаите, а от другата страна им отвърнаха със същото.

Междувременно заседанието на народните представители започна. Премиерът Бойко Борисов не присъства в залата.

08:50 ч.: Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха от Президентството и се насочиха към пленарна зала. Те преминаха през протестиращите, повечето от които ги поздравяваха. Държавният глава се здрависа с няколко човека с тениски с надписи "Мутри, вън".

В отговор на въпрос как ще коментира изказването на Бойко Борисов, че няма да подаде оставка, Радев беше лаконичен: "Вече няма значение какво казва Борисов".

Държавният глава ще се обърне към депутатите от трибуната на парламента в 10:00 ч. днес.

08:30 ч: Малко по-късно демонстрантите направиха втори опит за пробив на блокадата на жандармерията, но той бе неуспешен. Целта на недоволните граждани е да пробият до входа на новата пленарна зала. Междувременно депутатите от БСП са влезли необезпокоявано, предаде bTV. При входа от другата страна на сградата ситуацията е спокойна - почти всички хора са откъм източната част.

Пред президентството се събира група от активисти на БСП, които също се мобилизираха във вторник за участие в протеста.

"Няма как когато народът е организатор на едно събитие, то да бъде превзето от една или друга партия. Днес имаме нуждата от силата и енергията на всички, не само политици и граждани. Когато дойдат избори, ще се изберат по-добрите. Днес трябва да бъдем всички заедно", каза Кирил Добрев, бивш депутат и настоящ кандидат за председател на партията

08:00 ч.: Протестът под надслов "Велико народно въстание" започна пред парламента още в 08:00 ч. тази сутрин със сблъсъци между граждани и полиция. Стотици демонстранти от цялата страна започнаха да хвърлят яйца, ябълки и фалшиви банкноти към силите на реда, които пазеха входа на новата пленарна зала, намираща се в бившия Партиен дом.

Един от протестиращите успя да пробие блокадата на полицията и жандармерията и бе задържан. Мъжът бе съборен на земята, след което силите на реда го отведоха.

Макар полицейското присъствие да е засилено, недоволните граждани започнаха да бутат един от спрелите бусове на жандармерията, а протестиращ се качи върху един от автомобилите им. Именно той бе задържаният.

Поддръжници на партия "Възраждане" пристигнаха от Варна, за да се включат във "Великото народно въстание" пред сградата на новата пленарна зала и да създадат провокации. Те са облечени с тениски с партийните знаци и търсят конфликт. Това се видя във видео на живо, публикувано от председателя Костадин Костадинов. Демонстрантите от тази група са десетки и се сляха с останалите протестиращи. Бяха и най-активни при атаките срещу полицията.

Поддръжници на "Възраждане" от Варна търсят провокации на протеста

Организаторите заявиха, че това е бил последният ден на мирни протести, а част от протестиращите обявиха, че очакват провокации, но ще продължат с протестите, докато не бъдат изпълнени основните им искания - оставка на правителството и на главния прокурор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024