Снимка: © Иво Мирчев / Facebook

Над 35 души са били задържани и отведени в районните управления в София при протестите под надслова „Велико народно въстание“. Голяма част от тях са били поддръжници на партия „Възраждане“ – това съобщи директорът на СДВР комисар Георги Хаджиев, без да споменава името на политическата група.

„Много голяма част от тях са от една политическа партия, на която прокуратурата поиска заличаване“, съобщи той на извънреден брифинг. "30 човека от задържаните са с криминалистически регистрации – с цяла палитра от престъпления“, добави той.

„Подчертавам категорично, че действията на столичните полицаи са изцяло в законовите ни правомощия, дори, бих казал, пасивни. Полицаите успяха да запазят гражданския мир. Срещу българските полицаи не бяха изпратени граждани, а криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията и търсещи сблъсък“, каза Хаджиев.

Поддръжници на "Възраждане" от Варна търсят провокации на протеста

Рано тази сутрин пред сградата на бившия Партиен дом се появиха десетки хора с тениски с надписи „Възраждане“ и с партийните знаци. Те дойдоха от Варна и търсеха конфликти, като бяха най-дейни при атаките срещу полицейските кордони през деня.

На над 27 служители на МВР им е оказана медицинска помощ. На 100 от полицаите им е била оказана допълнителна помощ на място, защото са пострадали от лютив спрей. „Кой гражданин отива на протест с противогаз и използва лютив спрей срещу колегите?“, попита Хаджиев.

СДВР: Ако напрежението ескалира, ще използваме физическа сила

„Нашата реакция е инстинкт за самосъхранение. Спрямо полицаите бяха използвани метални пръти, дървени колове, камъни, павета. Считам, че действията на полицията бяха изцяло в рамките на закона. Даже опитахме да внесем спокойствие сред протестиращите“, каза той.

„Днес българската полиция застана на страната на конституционниия ред – не позволихме ескалация. Българските полицаи доказаха, че ние сме на страната на реда“, добави той и призова недоволните граждани да не се поддават на провокации от страна на криминални лица.

При демонстрациите днес имаше няколко сериозни сблъсъка между представители на реда и протестиращи. Гражданите мятаха павета, камъни и димки, а полицаите отвърнаха с лютив спрей и сълзотворен газ.

На живо: Протестиращи освободиха задържан от полицията, ситуацията се нормализира


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал