Снимка: © Булевард България

Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателен за България етап от страна на ръководителите на службите е ясен знак, че верността им е била към Борисов, а не към България. 

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод маневрите на ръководителите на ДАНС и ДАР след смяната на изпълнителната власт. 

Димитър Георгиев и Атанас Атанасов излязоха в 4-месечни неплатени отпуски и отказаха да се явят на първата покана за среща от страна на служебния премиер Стефан Янев. В сряда двамата шефове на служби прекъснаха отпуските си, но Янев отказа да ги приеме.  

Президентът отказа да коментира дали двамата ще бъдат освободени от постовете им, но даде да се разбере, че между него и ръководителите на контраразузнаването и разузнаването има сериозен конфликт. 

"Те не работят с мен за много неща. Говоря не за служителите от ДАНС, а за шефовете й. По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация към председателя на НС, премиера и президента. Това задължение по закон много пъти не е изпълнявано и то може да се докаже. Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", каза Радев.  

На въпрос за едновременната смяна на всички областни управители, той коментира, че е "логично" администрацията, която работи с изпълнителната власт, да се смени след смяната на правителството. 


Директорите на ДАНС и ДАР спряха отпуските си, но служебният премиер отказа да ги приеме

Новите областни управители: Бивши началници от МВР, кадри на БСП и дъщерята на Янка Такева


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"