Румен Радев уличи шефовете на службите във "вярност към Борисов, не към България" Снимка: © Булевард България

Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателен за България етап от страна на ръководителите на службите е ясен знак, че верността им е била към Борисов, а не към България.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод маневрите на ръководителите на ДАНС и ДАР след смяната на изпълнителната власт.

Димитър Георгиев и Атанас Атанасов излязоха в 4-месечни неплатени отпуски и отказаха да се явят на първата покана за среща от страна на служебния премиер Стефан Янев. В сряда двамата шефове на служби прекъснаха отпуските си, но Янев отказа да ги приеме.

Президентът отказа да коментира дали двамата ще бъдат освободени от постовете им, но даде да се разбере, че между него и ръководителите на контраразузнаването и разузнаването има сериозен конфликт.

"Те не работят с мен за много неща. Говоря не за служителите от ДАНС, а за шефовете й. По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация към председателя на НС, премиера и президента. Това задължение по закон много пъти не е изпълнявано и то може да се докаже. Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", каза Радев.

На въпрос за едновременната смяна на всички областни управители, той коментира, че е "логично" администрацията, която работи с изпълнителната власт, да се смени след смяната на правителството.


Директорите на ДАНС и ДАР спряха отпуските си, но служебният премиер отказа да ги приеме

Новите областни управители: Бивши началници от МВР, кадри на БСП и дъщерята на Янка Такева


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024