Снимка: © НБУ

Бившият премиер Иван Костов е подал искане до Националното бюро за контрол на СРС за информация дали е подслушван неправомерно. Това съобщава в. "Сега", като се позовава на информация от самия него. 

Костов е подал заявлението си на 17 май, след като имал "предупреждения от много хора, че е подслушван". 

Новината дойде няколко часа след като съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов подаде сигнал до Бойко Рашков за предполагаемо незаконно подслушване на над 30 политици от опозиционни партии. 

Рашков - бивш директор на Националното бюро за контрол на СРС - призова службата да се самосезира и "да не счита, че министърът на вътрешните работи ще върши нейната работа". Той все пак се ангажира да направи вътрешна проверка в МВР по сигнала на ДБ, за който каза, че е разбрал от медийни публикации. 

Атанасов обвинява служба "Вътрешна сигурност" в МВР за това, че е прилагала СРС спрямо лица от политически партии и водачи на листи на последните избори. Службата би трябвало да се занимава само с разследването на престъпления, извършени от служители на министерството. Според източник на Атанасов обаче тя е използвана за следене и контрол на партийни активисти. 

Пред "Свободна Европа" той твърди, че още две служби за контратероризъм в ДАНС и ГДБОП са участвали в злоупотребата със СРС за политически цели, а общият брой на подслушваните е 32 души.

Атанасов не споменаваше конкретни имена от този списък, но сравнява скандала с аферата "Уотъргейт" от 70-те години в САЩ. 

"Очакваме МВР да направи бърза проверка дали през последните месеци са подслушвани и следени политически лидери от опозиционни партии, какво е станало с тези СРС (дали случайно не са се наводнили?), каква е била причината да бъдат прилагани СРС-та и кой ги е разрешил", пише Иво Мирчев (ДБ) във Facebook. 

Николай Хаджигенов също пише, че би искал да знае дали той и Арман Бабикян от "Отровното трио" са били подслушвани и следени. 

Бюрото за контрол на СРС би трябвало да информира служебно гражданите, ако СРС срещу тях са прилагани неправомерно. Изключения от достъпа до информация има само ако разкриването на данните създава опасност за разкриването на тежки престъпления или за защитата на националната сигурност, ако рискува да освети оперативни способи, или ако създава опасност за живота и здравето на служител под прикритие.  

Съставът на институцията беше подменен през 2018 г. след края на мандата на Рашков като неин ръководител, а сред членовете й не остана нито един юрист. 

Преди дни служебният вътрешен министър посочи, че не би могъл да работи с действащия ръководител на ДАНС заради доказаните престъпления на службата по отношение на прилагането на СРС. 

Арестуван е началникът на 3 РПУ в Пловдив

Досега кадровите смени на служебния вицепремиер в МВР не са засегнали "Вътрешна сигурност". Службата участваше в една от последните големи акции, при която беше арестуван началник на РПУ в Пловдив заедно с още шестима полицейски служители. 

Атанас Атанасов твърди в свое интервю за БНР, че нейният директор Стефан Банков е "най-верният човек на Иван Гешев вътре в МВР" и че акцията в Пловдив цели да го спаси от уволнение. 


Маневрите на върха на ДАНС и ДАР: "Бойкот, саботаж или най-глупавият начин за запазване на поста"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ