Снимка: © bTV

Директорите на ДАНС и ДА "Разузнаване" сами са сложили "главите си на тепсия", давайки основание на президента Румен Радев да ги отстрани. Това коментира бившият председател на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в интервю за Нова ТВ. 

Решението на Димитър Георгиев и Атанас Атанасов да излязат в 4-месечни неплатени отпуски, които "съвпадат от дата до дата", и отказът за явяване в Министерски съвет по покана на служебния премиер е поведение, след което "техният по-нататъшен път в двете агенции е приключил", каза още той. 

"В първия момент мислих, че може да имат някакви лични ангажименти, да отидат на обучение или да направят дисертация или нещо друго. Но съвпадението не говори в тяхна полза. Като че ли от думите на коментаторите през последните дни все повече в обществото се налага виждането, че това е някаква форма на бойкот, на саботаж. Ако е опит за самосъхранение, това е най-глупавият възможен опит", каза Димо Гяуров. 

Той напомни, че ДАНС и ДАР работят по самостоятелни устройствени закони, в които са описани конкретни и трудно постижими обстоятелства, при които може да бъде предсрочно прекратен 5-годишният мандат на председателя. 

"Има само един текст сред тези основания, който сочи "тежко нарушение, трайно неизпълнение или накърняване на доброто име на агенцията". В случая може да се твърди, че сме в последната хипотеза", каза Гяуров. 

Бившият шеф на разузнаването описа ДАНС като "огромна машина, която може всичко" и напомни, че тя може да се използва като оръжие за вътрешнополитически цели. 

"Ако погледнете функциите на агенцията и правомощията й, ще си дадете сметка, че този, които разполага с това оръжие, би могъл много тежко да манипулира обществото, да се разправя с политически противник или да замита собствените си нарушения или престъпления", каза той. 

По повод мнението на Румен Радев, че директорите на ДАНС и ДАР са демонстрирали "вярност към Борисов, а не към България", Димо Гяуров коментира, че "и двамата трудно ще избягат от тази оценка след това глупаво поведение, сами си сложиха този етикет". 

Съмненията на Радев, че ДАНС и ДАР не са изпълнявали законовото изискване за предоставяне на еднаква по обем и качество информация на президента, премиера и председателя на парламента, могат лесно да бъдат проверени и доказани, каза още той. Ако това се окаже истина, то може да се използва като основание за освобождаване от длъжност на ръководителите на службите. 

Гяуров защити правото на служебния вицепремиер Бойко Рашков да направи радикални промени по върховите позиции в МВР. 

"Въпрос на доверие е всеки министър на вътрешните работи да е обграден от хора, на които разчита. Ако всички се съгласим като общество, че искаме промяна - както беше заявено на 4 април, отнякъде трябва да се започне. Ние не си даваме сметка колко важна е функцията на МВР във всички разследвания", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?