Рашков: Сред подслушваните е и Стефан Янев, ДАНС унищожава материали по случая Снимка: © Unsplash

ДАНС и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) са подслушвали политици около изборите на 4 април, а в това число влиза и служебният премиер Стефан Янев. Това е потвърдил вътрешният министър Бойко Рашков пред bTV. Междувременно прокуратурата възложи проверка на сигналите за злоупотреба със СРС.

За БТА служебният министър на силовото ведомство е казал, че има информация, според която „в момента в ДАНС се унищожават материали по случая“.

От Агенцията за държавна сигурност обявиха вчера, че са започнали проверка по сигнала за подслушванията, подаден от Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Иван Костов поиска проверка дали е подслушван неправомерно

Според него – 32 политици от опозиционни партии са били подслушвани незаконно през 2021, включително по време на предизборната кампания. По данни на Атанасов, предоставени на в. "Сега" - става въпрос за представители на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", като 12 от тях били подслушвани от "Вътрешна сигурност" на МВР, 12 - от ДАНС, а останалите 8 - от ГДБОП. Бившият премиер Иван Костов също е подал искане до Националното бюро за контрол на СРС за информация дали е подслушван неправомерно.

Софийската градска прокуратура се самосезира и е изискала от Националното бюро за контрол на СРС да извърши проверка в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, ГДБОП и ДАНС, за да се установи дали са извършени нарушения при прилагането на специални разузнавателни средства.

„Вътрешна сигурност“ би трябвало да се занимава само с разследването на престъпления, извършени от служители на МВР. Според източник на Атанасов обаче тя е използвана за следене и контрол на партийни активисти.

Бюрото за контрол на СРС, чийто бивш ръководител е Бойко Рашков, би трябвало да информира служебно гражданите, ако СРС срещу тях са прилагани неправомерно. Изключения от достъпа до информация има само ако разкриването на данните създава опасност за разкриването на тежки престъпления или за защитата на националната сигурност, ако рискува да освети оперативни способи, или ако създава опасност за живота и здравето на служител под прикритие.


Директорите на ДАНС и ДАР спряха отпуските си, но служебният премиер отказа да ги приеме

Румен Радев уличи шефовете на службите във "вярност към Борисов, не към България"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024