Снимка: © Unsplash

ДАНС и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) са подслушвали политици около изборите на 4 април, а в това число влиза и служебният премиер Стефан Янев. Това е потвърдил вътрешният министър Бойко Рашков пред bTV. Междувременно прокуратурата възложи проверка на сигналите за злоупотреба със СРС.

За БТА служебният министър на силовото ведомство е казал, че има информация, според която „в момента в ДАНС се унищожават материали по случая“.

От Агенцията за държавна сигурност обявиха вчера, че са започнали проверка по сигнала за подслушванията, подаден от Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Иван Костов поиска проверка дали е подслушван неправомерно

Според него – 32 политици от опозиционни партии са били подслушвани незаконно през 2021, включително по време на предизборната кампания. По данни на Атанасов, предоставени на в. "Сега" -  става въпрос за представители на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", като 12 от тях били подслушвани от "Вътрешна сигурност" на МВР, 12 - от ДАНС, а останалите 8 - от ГДБОП. Бившият премиер Иван Костов също е подал искане до Националното бюро за контрол на СРС за информация дали е подслушван неправомерно.

Софийската градска прокуратура се самосезира и е изискала от Националното бюро за контрол на СРС да извърши проверка в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, ГДБОП и ДАНС, за да се установи дали са извършени нарушения при прилагането на специални разузнавателни средства.

„Вътрешна сигурност“ би трябвало да се занимава само с разследването на престъпления, извършени от служители на МВР. Според източник на Атанасов обаче тя е използвана за следене и контрол на партийни активисти. 

Бюрото за контрол на СРС, чийто бивш ръководител е Бойко Рашков, би трябвало да информира служебно гражданите, ако СРС срещу тях са прилагани неправомерно. Изключения от достъпа до информация има само ако разкриването на данните създава опасност за разкриването на тежки престъпления или за защитата на националната сигурност, ако рискува да освети оперативни способи, или ако създава опасност за живота и здравето на служител под прикритие.  


Директорите на ДАНС и ДАР спряха отпуските си, но служебният премиер отказа да ги приеме

Румен Радев уличи шефовете на службите във "вярност към Борисов, не към България"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал