Гешев прати в Конституционния съд казуса с атестациите и 20-те млн. лв. за университетите. Но късно Снимка: © Булевард България

По призив на представители на академичната общност главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текст от Закона за държавния бюджет. Става дума за частта, която засяга допълнителните средства за висшите учебни заведения и заложените промени в процеса по атестация на преподавателите.

Параграф 17 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2022 година посочва, че университетите ще получат допълнителни 20 милиона лева за увеличение на заплатите преподавателите, но при положение, че критериите за атестиране на академичния състав бъдат приведени в съответствие с нова методика на Министерския съвет.

Именно това условие се превърна в източник на негодоволство от страна на академичната общност. Намесата на МС в процеса по атестация бе представена като погазване на автономията на висшите учебни заведения, тъй като към този момент критериите се приемат във вътрешните правилници на университетите, без външна намеса, което доведе и до масовото "производство" на доценти и професори.

Апелът за сезиране на Конституционния съд дойде от професор Веско Панов от ТУ-София, който насочи вниманието и към друг проблем: според него подобни промени трябва да се въвеждат след задължително обществено обсъждане и чрез изменения в Закона за висшето образование, а не по "заобиколния" начин - чрез преходните разпоредби на Закона за бюджета.

Това е сред аргументите и в искането до Конституционния съд на Гешев:

"Упражняването на законодателно правомощие за контрол върху дейността на висшите училища, като се заобикалят разпоредбите на Закона за нормативните актове, изискващи провеждането на обществено обсъждане при изменение на закон, респ. без да бъде поискано становището на академичната общност, накърнява принципа на правовата държава", гласи позицията на главния прокурор.

"Обществените отношения, свързани с конституционното задължение на държавата да "насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и квалификация" и начина, по който следва да "упражнява контрол върху всички видове и степени училища", е предоставено на Народното събрание, което единствено има правомощия да приема, изменя, допълва и отменя законите", допълва той.

Реакцията на Гешев идва малко късно, тъй като след голямото негодувание от академичната общност депутатите решиха да отменят въвеждането на промяна в критериите за атестация и на 26 май приеха на първо четене корекции, според които допълнителните 20 милиона лева ще стигнат до университетите без условия. Предстои гласуването на второ четене. Практиката на Конституцонния съд е да прекратява дела, когато отпадне предметът им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023