Снимка: © Булевард България

По призив на представители на академичната общност главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текст от Закона за държавния бюджет. Става дума за частта, която засяга допълнителните средства за висшите учебни заведения и заложените промени в процеса по атестация на преподавателите.

Параграф 17 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2022 година посочва, че университетите ще получат допълнителни 20 милиона лева за увеличение на заплатите преподавателите, но при положение, че критериите за атестиране на академичния състав бъдат приведени в съответствие с нова методика на Министерския съвет.

Именно това условие се превърна в източник на негодоволство от страна на академичната общност. Намесата на МС в процеса по атестация бе представена като погазване на автономията на висшите учебни заведения, тъй като към този момент критериите се приемат във вътрешните правилници на университетите, без външна намеса, което доведе и до масовото "производство" на доценти и професори.

Апелът за сезиране на Конституционния съд дойде от професор Веско Панов от ТУ-София, който насочи вниманието и към друг проблем: според него подобни промени трябва да се въвеждат след задължително обществено обсъждане и чрез изменения в Закона за висшето образование, а не по "заобиколния" начин - чрез преходните разпоредби на Закона за бюджета.

Това е сред аргументите и в искането до Конституционния съд на Гешев:

"Упражняването на законодателно правомощие за контрол върху дейността на висшите училища, като се заобикалят разпоредбите на Закона за нормативните актове, изискващи провеждането на обществено обсъждане при изменение на закон, респ. без да бъде поискано становището на академичната общност, накърнява принципа на правовата държава", гласи позицията на главния прокурор.

"Обществените отношения, свързани с конституционното задължение на държавата да "насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и квалификация" и начина, по който следва да "упражнява контрол върху всички видове и степени училища", е предоставено на Народното събрание, което единствено има правомощия да приема, изменя, допълва и отменя законите", допълва той.

Реакцията на Гешев идва малко късно, тъй като след голямото негодувание от академичната общност депутатите решиха да отменят въвеждането на промяна в критериите за атестация и на 26 май приеха на първо четене корекции, според които допълнителните 20 милиона лева ще стигнат до университетите без условия. Предстои гласуването на второ четене. Практиката на Конституцонния съд е да прекратява дела, когато отпадне предметът им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор