Снимка: © БНТ

Главният прокурор Иван Гешев отправи предложение за промяна в Наказателния кодекс относно наказанието за причиняване на смърт на пътя след употреба на наркотици и алкохол. Според главния обвинител то трябва да е затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор и конфискация на моторното превозно средство, с което е извършено пътно-транспортното произшествие. 

Информацията предаде говорителят на Гешев – Сийка Милева, на брифинг в Съдебната палата. Тя уточни, че главният прокурор е отправил предложението си към министър-председателя Бойко Борисов и до председателите на всички парламентарни групи.

В него се предвижда до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, ако шофьорът е карал с повече от 2 промила алкохол в кръвта или е употребил наркотични вещества.

Същото наказание, според Гешев, трябва да важи във всеки случай, когато водачът управлява МПС без шофьорска книжка, както и при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

Главният прокурор настоява в тези случаи да се отнемат моторните превозни средства в полза на държавата, независимо чия собственост са. Предвижда се отнемане на МПС и когато водачът е с повече от 1,2 промила алкохол в кръвта - границата за образуване на прокурорско разследване.

Иван Гешев е създал работна група, която следва да анализира съдебната практика, с оглед сезиране на ВКС за приемане на решения. С този пакет от мерки прокуратурата цели да постигне по-високо и ефективно разследване на транспортните престъпления, сурови наказания на всеки водач, хванат да шофира след употреба на алкохол или наркотици, както и отнемане на МСП-та в полза на държавата.

Говорителят на главния прокурор отбеляза, че законодателните предложения на Гешев са мотивирани от ръста и динамиката на престъпленията по транспорта.

„През 2015 г. броят на образуваните наказателни производства, свързани с управление на МПС след употребата на наркотични вещества, е бил 90. А през 2019 г. техният брой е нараснал на около 3000“, съобщи Сийка Милева, цитирана от БНР.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети