Гешев прекъсна интервю на Надежда Йорданова с букет, тя поиска оставката му и анонсира нова проверка срещу него

Първото участие на правосъдния министър Надежда Йорданова във Висшия съдебен съвет беше предшествано от публичен жест на "добра воля" от страна на главния прокурор Иван Гешев - човекът, чиято оставка беше поискана неколкократно от новото правителство и управляващо мнозинство.

Йорданова отговаряше на въпроси на журналисти пред асансьорите на ВСС, като коментираше отказа на Прокурорската колегия да започне дисциплинарно производство срещу Гешев по сигнал на Иван Демерджиев за умишлен отказ до информация, свързана с разпределението на разследванията в прокуратурата.

Докато правосъдният министър обясняваше, че няма да отстъпи назад от досегашната практика на служебните правителства и ще настоява за поемане на отговорност от главния прокурор, думите й бяха прекъснати внезапно от Гешев, който я изненада с внушителен букет цветя пред камерите на медиите.

"Пожелавам успех в съвместната работа със съдебната власт", каза той, на което Йорданова отговори: "Аз Ви пожелавам да си носите отговорността винаги когато трябва. Дай Боже да можем да обсъдим условията за вашата оставка".

Гешев я призова да "не се притеснява" и обеща да се обсъдят всички въпроси, които са в интерес на българските граждани: "Тази (тема) се съмнявам, че е в интерес на българските граждани".

"Хората са на обратното становище", отговори Йорданова, на което Гешев отново репликира "Олигарсите са навярно, но пожелавам успех" и си тръгна.

Правосъдният министър смята да атакува решението на Прокурорската колегия от ВСС, която смята, че не може да разглежда искане за наказание на главния прокурор, ако то е направено от представителя на изпълнителната власт. Този казус трябваше да бъде разгледан от Конституционния съд още от лятото, когато Янаки Стоилов поиска тълкуване на основния закон.

"Това е поредният случай, в който колеги от ВСС считат, че са некомпетентни да разгледат определен въпрос, но същевременно го обсъждат. Тези странни практики се надявам максимално бързо да бъдат преустановени", каза още тя.

Йорданова заяви, че в Министерството на правосъдието се разглежда и още един сигнал срещу Иван Гешев и семейството му - описан в BIRD като опит за завземане на бизнеса, притежаван от един от съдружниците в компанията "Жоси".

"Очаквам да има поне трима смели колеги във ВСС, които да се самосезират. Но дори и аз няма да бездействам. Работим по въпроса и максимално бързо ще предприемем действия, за да търсим отговорност и в тази посока", каза тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Новите влакове за БДЖ са под въпрос заради отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024