Първото участие на правосъдния министър Надежда Йорданова във Висшия съдебен съвет беше предшествано от публичен жест на "добра воля" от страна на главния прокурор Иван Гешев - човекът, чиято оставка беше поискана неколкократно от новото правителство и управляващо мнозинство. 

Йорданова отговаряше на въпроси на журналисти пред асансьорите на ВСС, като коментираше отказа на Прокурорската колегия да започне дисциплинарно производство срещу Гешев по сигнал на Иван Демерджиев за умишлен отказ до информация, свързана с разпределението на разследванията в прокуратурата. 

Докато правосъдният министър обясняваше, че няма да отстъпи назад от досегашната практика на служебните правителства и ще настоява за поемане на отговорност от главния прокурор, думите й бяха прекъснати внезапно от Гешев, който я изненада с внушителен букет цветя пред камерите на медиите. 

"Пожелавам успех в съвместната работа със съдебната власт", каза той, на което Йорданова отговори: "Аз Ви пожелавам да си носите отговорността винаги когато трябва. Дай Боже да можем да обсъдим условията за вашата оставка". 

Гешев я призова да "не се притеснява" и обеща да се обсъдят всички въпроси, които са в интерес на българските граждани: "Тази (тема) се съмнявам, че е в интерес на българските граждани". 

"Хората са на обратното становище", отговори Йорданова, на което Гешев отново репликира "Олигарсите са навярно, но пожелавам успех" и си тръгна.

Правосъдният министър смята да атакува решението на Прокурорската колегия от ВСС, която смята, че не може да разглежда искане за наказание на главния прокурор, ако то е направено от представителя на изпълнителната власт. Този казус трябваше да бъде разгледан от Конституционния съд още от лятото, когато Янаки Стоилов поиска тълкуване на основния закон. 

"Това е поредният случай, в който колеги от ВСС считат, че са некомпетентни да разгледат определен въпрос, но същевременно го обсъждат. Тези странни практики се надявам максимално бързо да бъдат преустановени", каза още тя. 

Йорданова заяви, че в Министерството на правосъдието се разглежда и още един сигнал срещу Иван Гешев и семейството му - описан в BIRD като опит за завземане на бизнеса, притежаван от един от съдружниците в компанията "Жоси". 

"Очаквам да има поне трима смели колеги във ВСС, които да се самосезират. Но дори и аз няма да бездействам. Работим по въпроса и максимално бързо ще предприемем действия, за да търсим отговорност и в тази посока", каза тя. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония