Снимка: © bTV / Ладислав Цветков

Главният прокурор Иван Гешев препоръча на ръководителите на основните институциите "да бъдат така добри и да правят правилен кадрови подбор".

Коментарът му дойде пред журналисти в Сандански по повод въпроси за разследването срещу Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев, заради неофициалните му контакти с бизнесмена Пламен Бобоков.

До момента Узунов не е привлечен като обвиняем, а само като свидетел по делото за търговия с влияние. Въпреки това прокуратурата публикува няколко поредни "комплекта" с чатове между Бобоков и президентския секретар, в които се съдържат данни за предполагаемо извършване на услуги между двамата.

В последната извадка от комуникациите им се вижда, че Узунов и Бобоков са обсъждали делото за конфискацията на либийския кораб БАДР в продължение на шест месеца - колкото продължава и казуса във ВАС. В понеделник Узунов каза, че нямал спомен как съдебното решение по случая е попаднало в него (за да го изпрати на Бобоков), преди то да бъде публикувано и подписано от съдията.

На въпрос дали ще бъде повдигнато обвинение срещу Узунов, главният прокурор отговори следното:

"Дали съветникът по правни въпроси, корупция и лобизъм... не, лапсус допуснах... секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента... извинявам се... ще бъде привлечен като обвиняем, ще решат прокурорите по досъдебното производство".

Той обяви, че няма да се меси в кадровите решения и "моралния интегритет" на други институции, но посочи, че вече са предприети действия за пълна проверка на дейността на русенския прокурор Николай Николов, за когото Пламен Бобоков призна, че е ходатайствал (неуспешно) в конкурс за избор на окръжен административен ръководител на обвинението.

"Доколкото си спомням, президентът призова за активни мерки за противодействие на корупцията. Докато аз съм главен прокурор, прокуратурата няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми независимо дали става дума за министър-председател, президент, министър, заместник-министър, секретар на някое си ведомство, депутат, или ром, или циганин, евреин, турчин, или друг български гражданин, социално-слаб или не толкова социално-слаб, олигарх или не-олигарх. Подходът към всички ще бъде еднакъв. Разграничителната линия е дали се нарушава законът. Това е единственото нещо, с което ще се съобразява българската прокуратура. Няма да се съобразяваме с политическите последствия. Политическите последствия са проблем на политиците. Да си ги решават те. Да бъдат така добри да правят правилен кадрови подбор и да спазват закона", каза Иван Гешев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Турция настоява за "конкретни стъпки" преди да подкрепи Финландия и Швеция за НАТО

Едно от исканията на Анкара е да се "прекрати политическата подкрепа за тероризма"

Нападателят от Тексас е предупредил онлайн, че се готви за масова стрелба

15-годишно момиче от Германия е получило съобщения от него минути преди атаката

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

БСП взима ръководството на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"