Гешев препоръча по-добър кадрови подбор във властта Снимка: © bTV / Ладислав Цветков

Главният прокурор Иван Гешев препоръча на ръководителите на основните институциите "да бъдат така добри и да правят правилен кадрови подбор".

Коментарът му дойде пред журналисти в Сандански по повод въпроси за разследването срещу Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев, заради неофициалните му контакти с бизнесмена Пламен Бобоков.

До момента Узунов не е привлечен като обвиняем, а само като свидетел по делото за търговия с влияние. Въпреки това прокуратурата публикува няколко поредни "комплекта" с чатове между Бобоков и президентския секретар, в които се съдържат данни за предполагаемо извършване на услуги между двамата.

В последната извадка от комуникациите им се вижда, че Узунов и Бобоков са обсъждали делото за конфискацията на либийския кораб БАДР в продължение на шест месеца - колкото продължава и казуса във ВАС. В понеделник Узунов каза, че нямал спомен как съдебното решение по случая е попаднало в него (за да го изпрати на Бобоков), преди то да бъде публикувано и подписано от съдията.

На въпрос дали ще бъде повдигнато обвинение срещу Узунов, главният прокурор отговори следното:

"Дали съветникът по правни въпроси, корупция и лобизъм... не, лапсус допуснах... секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента... извинявам се... ще бъде привлечен като обвиняем, ще решат прокурорите по досъдебното производство".

Той обяви, че няма да се меси в кадровите решения и "моралния интегритет" на други институции, но посочи, че вече са предприети действия за пълна проверка на дейността на русенския прокурор Николай Николов, за когото Пламен Бобоков призна, че е ходатайствал (неуспешно) в конкурс за избор на окръжен административен ръководител на обвинението.

"Доколкото си спомням, президентът призова за активни мерки за противодействие на корупцията. Докато аз съм главен прокурор, прокуратурата няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми независимо дали става дума за министър-председател, президент, министър, заместник-министър, секретар на някое си ведомство, депутат, или ром, или циганин, евреин, турчин, или друг български гражданин, социално-слаб или не толкова социално-слаб, олигарх или не-олигарх. Подходът към всички ще бъде еднакъв. Разграничителната линия е дали се нарушава законът. Това е единственото нещо, с което ще се съобразява българската прокуратура. Няма да се съобразяваме с политическите последствия. Политическите последствия са проблем на политиците. Да си ги решават те. Да бъдат така добри да правят правилен кадрови подбор и да спазват закона", каза Иван Гешев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024