Снимка: © bTV / Ладислав Цветков

Главният прокурор Иван Гешев препоръча на ръководителите на основните институциите "да бъдат така добри и да правят правилен кадрови подбор". 

Коментарът му дойде пред журналисти в Сандански по повод въпроси за разследването срещу Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев, заради неофициалните му контакти с бизнесмена Пламен Бобоков.

До момента Узунов не е привлечен като обвиняем, а само като свидетел по делото за търговия с влияние. Въпреки това прокуратурата публикува няколко поредни "комплекта" с чатове между Бобоков и президентския секретар, в които се съдържат данни за предполагаемо извършване на услуги между двамата. 

В последната извадка от комуникациите им се вижда, че Узунов и Бобоков са обсъждали делото за конфискацията на либийския кораб БАДР в продължение на шест месеца - колкото продължава и казуса във ВАС. В понеделник Узунов каза, че нямал спомен как съдебното решение по случая е попаднало в него (за да го изпрати на Бобоков), преди то да бъде публикувано и подписано от съдията. 

На въпрос дали ще бъде повдигнато обвинение срещу Узунов, главният прокурор отговори следното: 

"Дали съветникът по правни въпроси, корупция и лобизъм... не, лапсус допуснах... секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента... извинявам се... ще бъде привлечен като обвиняем, ще решат прокурорите по досъдебното производство". 

Той обяви, че няма да се меси в кадровите решения и "моралния интегритет" на други институции, но посочи, че вече са предприети действия за пълна проверка на дейността на русенския прокурор Николай Николов, за когото Пламен Бобоков призна, че е ходатайствал (неуспешно) в конкурс за избор на окръжен административен ръководител на обвинението. 

"Доколкото си спомням, президентът призова за активни мерки за противодействие на корупцията. Докато аз съм главен прокурор, прокуратурата няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми независимо дали става дума за министър-председател, президент, министър, заместник-министър, секретар на някое си ведомство, депутат, или ром, или циганин, евреин, турчин, или друг български гражданин, социално-слаб или не толкова социално-слаб, олигарх или не-олигарх. Подходът към всички ще бъде еднакъв. Разграничителната линия е дали се нарушава законът. Това е единственото нещо, с което ще се съобразява българската прокуратура. Няма да се съобразяваме с политическите последствия. Политическите последствия са проблем на политиците. Да си ги решават те. Да бъдат така добри да правят правилен кадрови подбор и да спазват закона", каза Иван Гешев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ