Гешев се оплака пред ЕП, че "с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те"

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че се е оплакал от "притеснителни тенденции" в изслушването си пред евродепутатите от мониторинговата група към LIBE - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Гешев не обясни какви въпроси са му били поставяни по време на самата среща - извън т.нар. дело "Барселонагейт" и разследването за снимките с кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов.

Вместо това той обяви, че България "с бързи крачки върви към престъпността от началото на 90-те години" и поиска "по-сериозно наблюдение" от страна на европейските институции спрямо страната по новия механизъм за върховенството на закона.

"В последните месеци сериозно се заличава постигнатият напредък на България след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека. Наблюдават се притеснителни тенденции, които никога не съм виждал в работата си след 1994 г. в сегмета върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение", обяви Иван Гешев.

Той определи корупцията като "хроничен проблем", на чийто фон според него се увеличават "телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, и организираната престъпност".

Гешев отдаде причините за това на "опитите за война със съдебната власт" и заяви, че "цената за това ще платят българските граждани".

На въпроса дали е разговарял с еврокомисарите, които се занимават с темите на правосъдието Дидие Рейндерс и Вера Йоурова, главният прокурор отговори уклончиво: "Може би ще имам среща, имам желание да проведа, ще видим дали може да се състои".

Попитан дали цели България да бъде третирана като Полша и Унгария или да бъде открита наказателна процедура срещу страната, той отрече и повтори, че иска "по-сериозно наблюдение по механизма, който вече съществува".

"Принуден съм да оповестя тези притеснителни тенденции, за да не се стигне до този резултат. Аз съм български гражданин, който не иска да се стигне до този резултат", коментира той.

Иван Гешев отхвърли като "несериозни теми" въпросите за имотното му състояние и за намерението на семейство Баневи да заведе дело срещу прокуратурата заради тормоз.

На въпроса за сваленото доверие от него като главен прокурор, Иван Гешев каза:

"Ние не сме телевизионни звезди, работата на прокурора е изначално да не го харесват. Ако си върша работата, няма да ме харесват много хора".

Веднага след него в ЕП пристигна и премиерът Кирил Петков, който също ще бъде изслушан в LIBE.

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024