Гешев се оплака пред ЕП, че "с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те"

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че се е оплакал от "притеснителни тенденции" в изслушването си пред евродепутатите от мониторинговата група към LIBE - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Гешев не обясни какви въпроси са му били поставяни по време на самата среща - извън т.нар. дело "Барселонагейт" и разследването за снимките с кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов.

Вместо това той обяви, че България "с бързи крачки върви към престъпността от началото на 90-те години" и поиска "по-сериозно наблюдение" от страна на европейските институции спрямо страната по новия механизъм за върховенството на закона.

"В последните месеци сериозно се заличава постигнатият напредък на България след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека. Наблюдават се притеснителни тенденции, които никога не съм виждал в работата си след 1994 г. в сегмета върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение", обяви Иван Гешев.

Той определи корупцията като "хроничен проблем", на чийто фон според него се увеличават "телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, и организираната престъпност".

Гешев отдаде причините за това на "опитите за война със съдебната власт" и заяви, че "цената за това ще платят българските граждани".

На въпроса дали е разговарял с еврокомисарите, които се занимават с темите на правосъдието Дидие Рейндерс и Вера Йоурова, главният прокурор отговори уклончиво: "Може би ще имам среща, имам желание да проведа, ще видим дали може да се състои".

Попитан дали цели България да бъде третирана като Полша и Унгария или да бъде открита наказателна процедура срещу страната, той отрече и повтори, че иска "по-сериозно наблюдение по механизма, който вече съществува".

"Принуден съм да оповестя тези притеснителни тенденции, за да не се стигне до този резултат. Аз съм български гражданин, който не иска да се стигне до този резултат", коментира той.

Иван Гешев отхвърли като "несериозни теми" въпросите за имотното му състояние и за намерението на семейство Баневи да заведе дело срещу прокуратурата заради тормоз.

На въпроса за сваленото доверие от него като главен прокурор, Иван Гешев каза:

"Ние не сме телевизионни звезди, работата на прокурора е изначално да не го харесват. Ако си върша работата, няма да ме харесват много хора".

Веднага след него в ЕП пристигна и премиерът Кирил Петков, който също ще бъде изслушан в LIBE.

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024