Гешев се оплака пред ЕП, че "с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те"

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че се е оплакал от "притеснителни тенденции" в изслушването си пред евродепутатите от мониторинговата група към LIBE - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Гешев не обясни какви въпроси са му били поставяни по време на самата среща - извън т.нар. дело "Барселонагейт" и разследването за снимките с кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов.

Вместо това той обяви, че България "с бързи крачки върви към престъпността от началото на 90-те години" и поиска "по-сериозно наблюдение" от страна на европейските институции спрямо страната по новия механизъм за върховенството на закона.

"В последните месеци сериозно се заличава постигнатият напредък на България след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека. Наблюдават се притеснителни тенденции, които никога не съм виждал в работата си след 1994 г. в сегмета върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение", обяви Иван Гешев.

Той определи корупцията като "хроничен проблем", на чийто фон според него се увеличават "телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, и организираната престъпност".

Гешев отдаде причините за това на "опитите за война със съдебната власт" и заяви, че "цената за това ще платят българските граждани".

На въпроса дали е разговарял с еврокомисарите, които се занимават с темите на правосъдието Дидие Рейндерс и Вера Йоурова, главният прокурор отговори уклончиво: "Може би ще имам среща, имам желание да проведа, ще видим дали може да се състои".

Попитан дали цели България да бъде третирана като Полша и Унгария или да бъде открита наказателна процедура срещу страната, той отрече и повтори, че иска "по-сериозно наблюдение по механизма, който вече съществува".

"Принуден съм да оповестя тези притеснителни тенденции, за да не се стигне до този резултат. Аз съм български гражданин, който не иска да се стигне до този резултат", коментира той.

Иван Гешев отхвърли като "несериозни теми" въпросите за имотното му състояние и за намерението на семейство Баневи да заведе дело срещу прокуратурата заради тормоз.

На въпроса за сваленото доверие от него като главен прокурор, Иван Гешев каза:

"Ние не сме телевизионни звезди, работата на прокурора е изначално да не го харесват. Ако си върша работата, няма да ме харесват много хора".

Веднага след него в ЕП пристигна и премиерът Кирил Петков, който също ще бъде изслушан в LIBE.

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023