Снимка: © Getty Images

Премиерът Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев ще участват в изслушване в Европейския парламент, организирано на 27 януари от мониторинговата група към LIBE - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Това потвърдиха и от Министерски съвет, и от прокуратурата. От държавното обвинение обявяват, че Гешев вече е на работно посещение в Брюксел, където днес и в четвъртък ще проведе работни срещи с представители на Европейския парламент.

ПРБ е изпратила на членовете на мониторинговата група „информация за актуалното състояние на въпросите, обект на обсъждане в предходни дискусии“.

„Кирил Петков ще е първият премиер, който се отзовава на поканата“, уточняват от правителствената пресслужба. Днес министър-председателят е зает с изслушване в парламента на извънредно заседание за НАТО и кризата с Украйна.

В Брюксел той ще се срещне с новоизбрания председател на Европейския парламент Роберта Мецола, както и с председатели на политическите групи в ЕП.

ЕП избра за председател малтийка, замесена в скандал при протестите в България от 2020

В изслушването в комисията LIBE на ЕП ще участват още министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов.

"Изслушването ще даде на новото българско правителство и на главния прокурор възможност да изложат плановете си как да се излезе от кризата, в която ГЕРБ вкара България, свързана с върховенството на закона. Изслушването е важно, защото Европейската комисия обвързва финансирането на държавите членки със спазването на върховенството на закона", каза евродепутатът Елена Йончева пред БНР преди дни. Тя е част от мониторинговата група.

„Решихме в групата не просто да дадем възможност на поканените да изложат предварително подготвени позиции, а да отговорят на уточняващи в движение въпроси - доколко съдебната реформа ще бъде съобразена с препоръките на Венецианската комисия, дали реформата няма да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, как се противодейства на корупцията по високите етажи на властта", добави още тя.

Мониторинговата група към LIBE се състои от 14 души – по двама от всяка политическа група в ЕП. Заседанието ще бъде при закрити врата на 27 януари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години