Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент Снимка: © Getty Images

Премиерът Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев ще участват в изслушване в Европейския парламент, организирано на 27 януари от мониторинговата група към LIBE - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Това потвърдиха и от Министерски съвет, и от прокуратурата. От държавното обвинение обявяват, че Гешев вече е на работно посещение в Брюксел, където днес и в четвъртък ще проведе работни срещи с представители на Европейския парламент.

ПРБ е изпратила на членовете на мониторинговата група „информация за актуалното състояние на въпросите, обект на обсъждане в предходни дискусии“.

„Кирил Петков ще е първият премиер, който се отзовава на поканата“, уточняват от правителствената пресслужба. Днес министър-председателят е зает с изслушване в парламента на извънредно заседание за НАТО и кризата с Украйна.

В Брюксел той ще се срещне с новоизбрания председател на Европейския парламент Роберта Мецола, както и с председатели на политическите групи в ЕП.

ЕП избра за председател малтийка, замесена в скандал при протестите в България от 2020

В изслушването в комисията LIBE на ЕП ще участват още министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов.

"Изслушването ще даде на новото българско правителство и на главния прокурор възможност да изложат плановете си как да се излезе от кризата, в която ГЕРБ вкара България, свързана с върховенството на закона. Изслушването е важно, защото Европейската комисия обвързва финансирането на държавите членки със спазването на върховенството на закона", каза евродепутатът Елена Йончева пред БНР преди дни. Тя е част от мониторинговата група.

„Решихме в групата не просто да дадем възможност на поканените да изложат предварително подготвени позиции, а да отговорят на уточняващи в движение въпроси - доколко съдебната реформа ще бъде съобразена с препоръките на Венецианската комисия, дали реформата няма да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, как се противодейства на корупцията по високите етажи на властта", добави още тя.

Мониторинговата група към LIBE се състои от 14 души – по двама от всяка политическа група в ЕП. Заседанието ще бъде при закрити врата на 27 януари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024