Снимка: © Getty Images

Главният прокурор Иван Гешев е поканен да участва в изслушване в Европейския парламент, организирано на 27 януари от мониторинговата група към LIBE - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Това заяви евродепутатът Елена Йончева, която е част от мониторинговата група за демокрация. От прокуратурата все още не потвърждават дали е предвидено официално посещение на Иван Гешев в Европейския парламент. 

По предварителна информация – в залата трябва да присъстват още министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов. От Министерски съвет също не са потвърдили участието си в изслушването.

"Изслушването ще даде на новото българско правителство и на главния прокурор възможност да изложат плановете си как да се излезе от кризата, в която ГЕРБ вкара България, свързана с върховенството на закона. Изслушването е важно, защото Европейската комисия обвързва финансирането на държавите членки със спазването на върховенството на закона", каза Йончева пред националното радио.

„Решихме в групата не просто да дадем възможност на поканените да изложат предварително подготвени позиции, а да отговорят на уточняващи в движение въпроси - доколко съдебната реформа ще бъде съобразена с препоръките на Венецианската комисия, дали реформата няма да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, как се противодейства на корупцията по високите етажи на властта", добави още тя.

Мониторинговата група към LIBE се състои от 14 души – по двама от всяка политическа група в ЕП. Заседанието ще бъде при закрити врата на 27 януари.

Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията. На вниманието на Европейския парламент ще бъде също медийната свобода и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти, които са форма на съдебен тормоз.

Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията по снимките с кюлчетата злато и банкнотите в евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят „Барселонагейт” например не е приключен, каза Елена Йончева по-рано през седмицата.

Властта вече започна първите стъпки в съдебната реформа – председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров подаде оставка, която влиза в сила от 1 март, а сега предстои антикорупционната комисия да се раздели на две части.

Отделно правосъдният министър Надежда Йорданова изготвя сигнали срещу Гешев, които според нея са „достатъчен аргумент“ за предсрочното му освобождаване. За тях още няма публични данни, защото са „предмет на класифицирана информация“.


Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет