Снимка: © Народно събрание

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови председателя на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Решението е минало в колегията без обсъждания. То е по молба на самия бивш главен прокурор.

Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ под условие, че ще остане начело на комисията до 1 март, но парламентът още не я гласувал. Затова прокурорската колегия го ще го възстанови в съдебната система, считано от деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

Цацаров има право да се върне във върховната прокуратура - той беше преназначен там, след като подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ. Преди да заеме мястото си в антикорупционната комисия, той формално бе 2 дни прокурор във ВКП и така мястото му в прокуратурата остана запазено, макар и като редови магистрат.

Всичко това се случва, докато Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява Цацаров. Тя е образувала проверка по сигнала на подалия оставка председател на антикорупционната комисия, казва говорителката на главния прокурор Сийка Милева пред в. "Сега".

Цацаров сезира прокуратурата преди два дни с искане да му бъде направена проверка заради изказвания на премиера Кирил Петков в интервю за bTV от 16 януари. Министър-председателят обяви в неделя, че шефът на КПКОНПИ е със спрян достъп до класифицирана информация от страна на ДАНС и заяви, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата".

Бившият главен прокурор поиска Иван Гешев да провери дейността му, както и изказванията на премиера, които сочели към "извършване на престъпление".

"ВКП е изискала информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация. Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това", заявява Милева.

Когато прокуратурата получи исканата от ДАНС информация, ще прецени дали трябва да се събират и допълнителни данни по преписката. Проверката може да приключи с отказ да бъде образувано разследване, или с образуване, ако прокурорът приеме, че има данни за извършено престъпление.

Цацаров заяви още в иска си до прокуратурата, че обжалва акта за отнемане достъпа му до класифицирана информация по реда на закона, като заяви, че "този сигнал не е свързан с процедурата по обжалване, а касае само публично заявените твърдения на г-н Петков за евентуално престъпно поведение".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В главната роля - Алисия Викандер. Фестивалът в Кан започна да харесва сериали

Новият сериал с Алисия Викандер и 3-серийната драма за убийството на Алдо Моро намериха място сред филмовите премиери

Остин Бътлър и какво коства да изиграеш Елвис Пресли

Възходът, падението и любовната история на Краля на рокенрола са в центъра на новия биографичен филм "Елвис"

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка