Снимка: © Народно събрание

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови председателя на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Решението е минало в колегията без обсъждания. То е по молба на самия бивш главен прокурор.

Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ под условие, че ще остане начело на комисията до 1 март, но парламентът още не я гласувал. Затова прокурорската колегия го ще го възстанови в съдебната система, считано от деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

Цацаров има право да се върне във върховната прокуратура - той беше преназначен там, след като подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ. Преди да заеме мястото си в антикорупционната комисия, той формално бе 2 дни прокурор във ВКП и така мястото му в прокуратурата остана запазено, макар и като редови магистрат.

Всичко това се случва, докато Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява Цацаров. Тя е образувала проверка по сигнала на подалия оставка председател на антикорупционната комисия, казва говорителката на главния прокурор Сийка Милева пред в. "Сега".

Цацаров сезира прокуратурата преди два дни с искане да му бъде направена проверка заради изказвания на премиера Кирил Петков в интервю за bTV от 16 януари. Министър-председателят обяви в неделя, че шефът на КПКОНПИ е със спрян достъп до класифицирана информация от страна на ДАНС и заяви, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата".

Бившият главен прокурор поиска Иван Гешев да провери дейността му, както и изказванията на премиера, които сочели към "извършване на престъпление".

"ВКП е изискала информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация. Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това", заявява Милева.

Когато прокуратурата получи исканата от ДАНС информация, ще прецени дали трябва да се събират и допълнителни данни по преписката. Проверката може да приключи с отказ да бъде образувано разследване, или с образуване, ако прокурорът приеме, че има данни за извършено престъпление.

Цацаров заяви още в иска си до прокуратурата, че обжалва акта за отнемане достъпа му до класифицирана информация по реда на закона, като заяви, че "този сигнал не е свързан с процедурата по обжалване, а касае само публично заявените твърдения на г-н Петков за евентуално престъпно поведение".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години