Снимка: © Народно събрание

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е сезирал прокуратурата с искане да му бъде направена проверка заради изказвания на премиера Кирил Петков в интервю за bTV от 16 януари.

Министър-председателят обяви в неделя, че шефът на КПКОНПИ е със спрян достъп до класифицирана информация от страна на ДАНС, и заяви, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата".

Сега бившият главен прокурор настоява действията му и думите на Петков да бъдат проверени, защото твърденията на премиера навеждали на "извод за извършени престъпления". Това се вижда от сигнала на Цацаров към Иван Гешев, публикуван от dir.bg.

Цацаров заявява още в иска до прокуратурата, че обжалва акта за отнемане достъпа му до класифицирана информация по реда на закона, като заявява, че "този сигнал не е свързан с процедурата по обжалване, а касае само публично заявените твърдения на г-н Петков за евентуално престъпно поведение".

По-рано в понеделник Сотир Цацаров депозира официално оставката си като председател на КПКОНПИ в Народното събрание. Той анонсира оттеглянето си миналия четвъртък пред "24 часа", когато обяви, че ще поиска да бъде освободен от тази длъжност, считано от 1 март. Дотогава ще внесе в парламента годишния отчет за работата на Комисията.

В петък обаче се разбра, че ДАНС е отнела допуска до класифицирана информация на Цацаров, защото е приела, че той е нанадежден да борави с държавни тайни. Конкретният повод беше скандалът "Цум-гейт" от 2017 г., когато той беше главен прокурор.

Премиерът Кирил Петков предположи, че оставката му и това, че му се отнема правото да получава класифицирана информация ден по-късно, е или съвпадение, или „той е знаел предварително".

Бившият главен прокурор атакува премиера и го обвини в натиск, а Бойко Рашков - в отмъщение. "Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното мое намерение е повод за издаденото отнемане. Ясни са ми и причините за това - ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност - всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета", заяви Цацаров.

След като парламентът приеме оставката му, той има право да се върне в съдебната система, където мястото му се пази.


Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, обвини Петков и Рашков в "натиск" и "отмъщение"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години