Снимка: © Getty Images

Tesla ще може да продължи разчистването на площадката за първия си завод в Германия. Върховният административен съд на Берлин-Бранденбург отхвърли жалбите на екологичните организации "Зелена лига" и "Съюз за защита на природата и видовете" от Бавария срещу изкореняването на 92 хектара борова гора за изграждането на Гигафабриката в района на Грюнхайде до Берлин. Работниците, наети от Tesla, ще могат да подновят подготовката на терена още в събота. 

Икономическият министър на Германия Петер Алтмайер реагира с облекчение на новината за съдебното решение, което нарече "важен сигнал" за бъдещето на проекта на американския производител на електромобили. 

Най-голямата бизнес-организация в Германия BDI също приветства съдебната развръзка като позитивен ход за инвестиционната привлекателност на страната и като шанс за растеж на индустрията в Източна Германия. 

Министърът на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах посочва, че регионалните власти приемат решението с "голямо облекчение". Правителството на провинцията очаква разкриването на около 12 000 работни места за служители на бъдещата производствена база за електромобили и батерии на Tesla. 

"Решението показва, че институциите в Бранденбург не само работят бързо, но и работят много качествено. Бранденбург е добро място за бизнес, инвеститорите могат да разчитат на властите", казва премиерът на провинцията Дитмар Войдке. 

Ако Административният съд беше уважил исканията на природозащитните организации, Tesla щеше да се принуди да забави обезслесяването с поне половин година, което щеше да компрометира плановете на Илон Мъск да започне производство до средата на 2021 г. Заводът ще се разполага на площ от 300 хектара, която някога е обмисляна за построяване на база на BMW. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети