Гигантът BlackRock разпали крипто надеждите и биткойн скочи до 13-месечен връх Снимка: © Getty Images

Цената на биткойн се повиши до 13-месечен връх от над 31 500 долара, поскъпвайки с 3,28% на фона на оптимизма сред инвеститорите и новините, че гигантът BlackRock – най-голямата глобална компания за управление на активи – планира да създаде свой борсов фонд върху криптовалутата.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна цена от 31 504 долара по-рано в четвъртък, което е най-високото ѝ равнище от 8 юни 2022 г. По-късно обаче падна до малко под 30 200 (към 17:20 ч. българско време, по данни на CoinDesk), след по-добрите от очакваното данни за работните места в САЩ засилиха притесненията на инвеститорите за посоката на лихвените проценти.

Биткойнът повиши цената си с около 90% от началото на годината. Основна причина за последните ръстовете анализаторите намират в ходовете на няколко гиганта в сектора на традиционните финанси за пускане на спот ETF-и в САЩ, които подкрепиха надеждите за увеличаване на търсенето.

Nasdaq, в сътрудничество с BlackRock и водещата американска борса за криптовалути Coinbase, отново представи предложение за стартиране на ETF (борсово търгуван фонд), който проследява цената на Биткойн на спот пазара.

Ако получи одобрение, този ETF ще бъде първият по рода си в Съединените щати, след като по-рано регулаторните органи в страната неведнъж са отхвърляли или забавяли множество заявления за такива поради опасения относно манипулирането на пазара, защитата на инвеститорите и въпроси, свързани с попечителството.

Спот биткойн ETF се приема за крайъгълен камък за криптоиндустрията, тъй като ще представлява начин за достигане до по-широк кръг от потребители.

Цената на биткойна вече е на нивото отпреди колапса на криптохедж фонда Three Arrows Capital, който разтърси пазара и предизвика поредица от фалити в сектора миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024