Гласуването за "Оскарите" започна: Кои са фаворитите за най-добър филм

Обратното броене преди "Оскарите" започна - от 27 януари членовете на Филмовата академия на САЩ вече могат да гласуват за най-добрите филми, актьори и кинематографи, които заслужават номинация за наградата.

Крайният срок за гласуването е 1 февруари, а седмица по-късно ще бъдат обявени и всички номинации по категории.

Над 10 000 души членуват в Академията, но 914 от тях не гласуват, тъй като имат почетни титли. Още 86 души са асоциирани членове и също не участват във вота - въпреки това всички ще могат да изгледат филмите, кандидатстващи за "Оскар".

Общо 276 са филмите, които са се класирали за преглед в онлайн платформата на Академията - това са заглавията, излезли между 1 март и 31 декември 2021 г.

10 от тях ще получат номинация в категорията "Най-добър филм на 2021 г."

Един от фаворитите за категорията - японският "Drive My Car" - вече присъства в късата листа за "Най-добър чуждоезичен филм". В историята на "Оскарите" има само седем филма, които са били номинирани едновременно и за двете награди - "Z" от 1969 г., "The Emigrants" (1971), "Life is Beautiful" (Животът е прекрасен, 1998); "Crouching Tiger, Hidden Dragon" ("Тигър и дракон", 2000), "Amour" (2012), "Roma" (2018) и "Parasite" (2019).

Някои от най-големите медии за филмови новини и критика вече започнаха със залаганията за това кой може да стигне до престижната категория.

Три от продукциите на 2021 г. се смятат за сигурни фаворити в почти всички от класациите с прогнози. Това са "Belfast" на Кенет Брана, "The Power of the Dog" с Бенедикт Къмбърбач и Кирстен Дънст, и "West Side Story" - адаптацията на Стивън Спилбърг по класическия мюзикъл.

Гласуването за "Оскарите" започна: Кои са фаворитите за най-добър филм - Belfast

"Belfast" представлява автобиографичен разказ на Брана за детството му в Северна Ирландия. В главните роли на родителите му влизат Джейми Дорнан и Кейтриона Балф, а Джуди Денч и Киърън Хайндс са любящите баба и дядо на малкия Бъди.

Разпространяваният от Netflix "The Power of the Dog" вече донесе доста награди на режисьорката Джейн Кемпиън, а звездният актьорски състав вероятно ще привлече голяма част от номинациите за "Оскар".

Колкото до филма на Спилбърг - филмовите критици го обсипаха с хвалебствия, но ако се съди по слабите резултати от боксофиса, масовата публика не е оценила особено много. LA Times посочва, че само веднъж в историята на "Оскарите" се е случвало римейк на филм, награден с най-престижната награда, да бъде номиниран отново за нея. Няма случай, в който втората версия да е печелила "Най-добър филм на годината".

"Licorice Pizza", "Dune", "King Richard" и "Don't Look Up" са сред почти сигурните номинации в категорията.

Licorice Pizza - Оскари 2022

"Licorice Pizza" на Пол Томас Андерсън е носталгичен разказ за израстването и първата любов на момче в Калифорния през 70-те години, което се влюбва в жена, по-възрастна от него с 10 години. В главните роли влизат двама дебютанти, но останалите хора в кастинга са от нивото на Шон Пен, Том Уейтс, Брадли Купър и др.

"Dune" едва ли има нужда от представяне - един от най-обсъжданите и позитивно отразявани филми на Дени Вилньов със сигурност ще привлече вниманието на Академията.

Биографичният филм за бащата на Винъс и Серина Уилямс - "King Richard" с Уил Смит - вече има номинация за наградите на Гилдията на филмовите актьори за най-добър кастинг. Историята може да се класира и за категорията "Най-добър сценарий", която ще му бъде нужна за увеличаване на шансовете за награда в "Най-добър филм на годината".

"Don't Look Up" на Адам Маккей

Именно силният актьорски състав извежда напред до потенциална номинация "Don't Look Up" на Адам Маккей. Апокалиптичната сатира вкара на едно място Леонардо ди Каприо, Дженифър Лорънс, Мерил Стрийп и още куп отлични актьори. Доста от филмовите критици обаче дадоха слаби оценки на цялостната продукция - а ако получи номинация за "Оскар", вероятно "Don't Look Up" ще е един от най-критикуваните фаворити в историята.

Сред продукциите с по-слаби шансове влиза "House of Gucci" - разточителен бюджет и силна история, която обаче разочарова мнозина от феновете на Лейди Гага. "The Tragedy of Macbeth" на Джоел Коен с Франсис Макдорманд и Дензъл Уошингтън така и не успя да набере сила сред зрителите (филмът е продукция на Apple), но може и да стигне до номинация.

"Tick, Tick … Boom" на Netflix е поредната биографична драма през този сезон, а в главната роля на драматурга Джонатан Ларсън влиза Андрю Гарфийлд, някогашният "Спайдър-мен".

Говорейки за него - "Spider-Man: No Way Home" с Том Холанд, в който Гарфийлд отново се появява, e включван сред потенциалните номинации от медии като Variety и LA Times.

The Lost Daughter филмов кадър

Добри шансове има и "The Lost Daughter" - режисьорският дебют на Маги Гиленхол по книгата на Елена Феранте, с участието на Оливия Колман.

"Nightmare Alley" на Гийермо дел Торо, последният Бонд на Даниел Крейг, "Parallel Mothers" на Алмодовар и "Being the Ricardos" с Хавиер Бардем и Никол Кидман са сред останалите споменавани кандидати за слава на тазгодишните "Оскари".

Окончателният списък ще е ясен на 8 февруари, а наградите ще бъдат раздадени на 27 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024